De watertank met regenwater is netjes verstopt.  

De watertank met regenwater is netjes verstopt.  © rr

Hemels water is beschikbaar aan de kerk

Olen -

Op de begraafplaats van Olen-centrum kunnen bloemen en planten vanaf september gegoten worden met kerkelijk hemelwater. De Sint-Martinusparochie liet een watertank van 1.000 liter plaatsen naast de kerk. Daarin wordt regenwater gebufferd dat van het dak komt en anders nutteloos zou wegvloeien. Mogelijk wordt er nog een tweede tank bijgeplaatst.

Marc Peeters

Vorig jaar plantte het parochieteam een appelboom naast de kerk. Dit om te herinneren aan de zogenaamde groene encycliek van paus Franciscus. “Daarin roept de paus ‘alle mensen van goede wil’ op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen”, legt diaken Cis Marinus uit.

“De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, en ook de Kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.” Na de appelboom past ook het opvangen van regenwater in dezelfde filosofie. Olen deel inspiratie op in Gent.

In de tank kan 1.000 liter

In de tank kan 1.000 liter © rr

“In Gent staan 47 kerken, samen goed voor ongeveer 5,7 hectare aan dakoppervlakte, waarop jaarlijks zo’n 45 miljoen liter regenwater valt. Bijna al dat water komt rechtstreeks in de riolering terecht. Het Gents MilieuFront (GMF) onderzocht hoe dat hemelwater maximaal kan opgevangen worden, om te hergebruiken of in de aarde te laten infiltreren.”

De Sint-Martinusparochie zocht en vond het parochieteam enthousiaste medewerking bij Karel Nijs, diensthoofd Technische Dienstverlening van de gemeente Olen. Samen met Luc Ven, verantwoordelijke gebouwen, werd grondig bekeken hoe het project best kon aangepakt worden en Steven Andries zorgde voor een perfecte uitvoering.

Aan het kraantje met leidingwater wordt verwezen naar de tank

Aan het kraantje met leidingwater wordt verwezen naar de tank © rr

Omdat een watertank naast de kerk niet meteen een mooi zicht is, werd er een houten omheining omheen geplaatst. “Het opgevangen regenwater in de tank kan gebruikt worden om er de bloemen en planten op het kerkhof mee te gieten. De medewerkers van de Groendienst kunnen het uiteraard ook gebruiken. Buurtbewoners kunnen water komen tappen voor huishoudelijke toepassingen. Op deze wijze wordt kostbaar drinkwater gespaard dat anders uit het kraantje op de begraafplaats komt. Daar hangt trouwens een verwijzing naar het hemelwater en wat verderop zijn wegwijzertjes geplaatst.”

Tijdens de komende maanden zal bekeken worden in hoeverre er gebruik gemaakt wordt van het hemelwater. Indien nodig zal er nog een tweede tank bijgeplaatst worden.

 

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio