Opnieuw rijverbod voor snelheidsduivel Nainggolan, maar toch niet veroordeeld als recidivist: “Hij heeft geluk”

Radja Nainggolan (33) is zijn Antwerps voetbalavontuur met een valse noot gestart. Hoewel Royal Antwerp FC afgelopen weekend niet in actie kwam, zoog de flamboyante middenvelder toch alle aandacht naar zich toe. Il Ninja speelde zaterdagnacht zijn rijbewijs voor vijftien dagen kwijt wegens te snel rijden en het afleggen van een positieve alcoholtest na een avondje uit in het café/restaurant Paesano op het Eilandje. “Ik heb me laten meeslepen door de emoties van de terugkeer bij mijn vele jeugdvrienden”, reageert de voetballer via zijn raadsman. “Dergelijk gedrag zal zich in de toekomst niet herhalen.” De verplaatsingen van en naar training doet de Antwerp-middenvelder nu per taxi.

Diederik Geypen, Koen Frans, Dirk Coosemans

LEES OOK: Radja Nainggolan keert terug van training met taxi, Antwerp beraadt zich over sanctie

Zo veel extrasportieve aandacht. Didier Lamkel Zé zou er haast jaloers van worden. Zijn terugkeer naar België ging nog gepaard met toeters en bellen, maar nauwelijks een week later haalt Nainggolan opnieuw het nieuws. De Antwerpenaar maakte van het wedstrijdloze weekend – de topper tegen Genk werd uitgesteld zodat Antwerp volledig kan focussen op de Europese terugmatch van donderdag tegen het Cypriotische Omonia Nicosia – gebruik om een stapje in de wereld te zetten. Een Instagram-story van zaterdagnacht verraadt dat Nainggolan de bloemetjes is gaan buitenzetten in Paesano, het exclusieve restaurant op het Eilandje van ex-Beerschotspeler Antonio Munoz Herrera. Helaas eindigde het nachtje stappen in de Antwerpse binnenstad met een sisser toen hij rond 4u in de ochtend werd tegengehouden tijdens een politiecontrole.

Radja Nainggolan klinkt op een fijne avond in restaurant Paesano met ex-Beerschotspeler Antonio Munoz Herrera  

Radja Nainggolan klinkt op een fijne avond in restaurant Paesano met ex-Beerschotspeler Antonio Munoz Herrera  ©   Instagram

Op weg naar zijn tijdelijke verblijfplaats De Gulde Schoen op de Melkmarkt, beter bekend als het Suitehotel van ex-Rode Duivel Mousa Dembélé, scheurde Nainggolan in zijn Mercedes 63, een SUV, met snelheden van meer dan honderd kilometer per uur over de Scheldekaaien. Daarenboven legde hij een positieve ademtest af. Voor die inbreuken speelde hij vijftien dagen zijn rijbewijs kwijt.

Met dit type wagen, een Mercedes 63 SUV, scheurde Nainggolan zaterdagnacht over de Scheldekaaien. 

Met dit type wagen, een Mercedes 63 SUV, scheurde Nainggolan zaterdagnacht over de Scheldekaaien. ©  rr

Radja’s misstap van afgelopen zaterdag staat in schril contrast met zijn uitspraken net geen week voordien. Op zijn persvoorstelling vorige maandag liet hij nog verstaan een voorbeeldfunctie te willen opnemen op de Bosuil. “Ik wil mijn ervaring delen met de jonge gasten en hen de juiste mentaliteit bijbrengen, want in België zie je geregeld jonge kerels zichzelf kwijtspelen doordat ze slecht omringd zijn.”

Antwerp FC wil eerst naar de versie van de speler luisteren alvorens te communiceren, maar veroordeelt alvast het gedrag van de kersverse topaanwinst. De uitschuiver van de spraakmakendste Belgische zomertransfer komt bijzonder ongelegen.

Nainggolan reageerde alleen via zijn advocaten Souidi en Souidi. “Ik heb me op mijn vrije zaterdagavond laten meeslepen door de emoties van het moment. Het warme onthaal van vele jeugdvrienden en de unieke Antwerpenaren (na zestien jaar in het buitenland te hebben gewoond) hebben me enorm veel deugd gedaan. Ik had niet de intentie om na enkele glazen het stuur alsnog in handen te nemen. Ik betreur dat dit toch gebeurde. Valt dit goed te praten? Absoluut niet. Zal dit zich in de toekomst herhalen? Onmogelijk.”

De Antwerp-speler meldt nog dat hij “eerstdaags een goed doel selecteert om een vrijwillige bijdrage te storten waarmee de verkeersveiligheid gediend zal zijn”.

Niet aan proefstuk toe

De dertigvoudige international is niet aan zijn proefstuk toe. In maart 2017 liep hij na een interland met de Rode Duivels al eens tegen de lamp. Nadat hij met 1,9 promille in het bloed betrapt was achter het stuur, moest hij zijn wagen een maand lang aan de kant houden. Daarbovenop kreeg hij van de politierechtbank van Sint-Niklaas een geldboete van 1.600 euro opgelegd.

LEES OOK. De kuren van Radja Nainggolan op een rijtje: nooit saai, niet altijd fraai

Van dat rijverbod heeft hij zich nooit veel moeten aantrekken. Nainggolan speelde toen in Italië en daar gold de straf niet.

Op 6 juli van datzelfde jaar, amper drie maanden na zijn veroordeling, reed hij in Italië zijn Ferrari in de prak. Ook dat haalde de kranten.

Geen recidive

“In deze nieuwe zaak zal hij niet als recidivist worden veroordeeld”, zegt de Brugse strafrechter Peter Van Damme als we hem om deskundige uitleg over de zaak vragen. “De uitspraak in de vorige zaak dateert van drie jaar en vijf maanden geleden, terwijl de periode om over recidive te spreken binnen de drie jaar moet vallen. Hij heeft geluk.”

Nainggolan riskeert dus géén minimumstraf van 3.200 euro boete, géén drie maanden rijverbod en geen verplichte examens en psychologische tests. “De minimumstraf die voor hem zal gelden, is 1.600 euro en een zeker rijverbod van acht dagen, niet meer. Omdat hij maar net over de intoxicatiedrempel zat, riskeert hij ook geen alcoholslot.” Het voorlopige rijverbod van vijftien dagen heeft als gevolg dat Nainggolan zijn verplaatsingen van en naar de training op Antwerp met de taxi moet doen. Dat was maandag al het geval.

 

 ©  Walter Saenen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio