Nigel Williams speelt morgen, dinsdag, in de open schuren kolonie in Merksplas. De inkom is gratis, maar registreren is verplicht. ©  foto Joren De Weerdt

Nigel Williams verklapt nieuwe identiteit tijdens voorlaatste vertelling van Verklapt

Merksplas -

Nigel Willams zette comedy in ons land mee op de kaart. Nu vraagt de comedian een wederdienst van onze natie. Of we hem willen erkennen als landgenoot, als Belg. Williams verklapt waarom.

Stefan Laenen

Merksplas. Twee zomers geleden. De laatste Verklapt voor corona de wereld verlamt. De presentator van dienst daagt niet op, dus plukt de organisatie in allerijl ene Nigel Williams uit het publiek. Nigel opent de avond à l’improviste grandioos.

Is een comedian met zo veel kilometers op de teller ooit nog nerveus?

Nigel Williams: “Ik sta meer dan twintig jaar op de planken, ik ben niet meer zenuwachtig. Als dat wel zo zou zijn, zou ik mijn job niet kennen”, stelt Williams, die net zoals zijn collega’s het voorbije anderhalf jaar amper optrad. “Net zoals de meesten hield ik mij bezig met podcasts, online optredens en mijn blog. Let’s face it, eigenlijk zijn we gewoon aan het afwachten en aftellen. Ik kom met mijn kop ook niet op televisie. Dat is een bewuste keuze. Regisseurs weten ondertussen dat ze mij niet moeten bellen. Ik moet al niet lachen als ik kijk naar die panelshows, laat staan dat ik er dan aan ga meedoen. Dat zou hypocriet zijn.”

Meer nog, je gaf aan niet meer op te treden voor meer dan honderd toeschouwers?

“Ik bedoelde daarmee dat ik weer naar mijn roots wil, rauwe comedy in pubs en kleine clubs. Stilaan sta ik weer in zalen voor tweehonderd man. Verklapt heeft meestal rond de vijfhonderd toeschouwers, maar daarvoor maak ik graag een uitzondering. Ik bedoel maar: ik wil niet langer de stress van het schrijven en spelen van een avondvullende show. Ik wil gewoon weer jokes maken.”

Zit er een rode draad in die grappen?

“Er zitten wel enkele thema’s in mijn set. Een oudere en meer relativerende ik, is er daar eentje van. Corona was een topic, maar dat laat ik stilaan weer verdwijnen omdat we dat met z’n allen kotsbeu zijn. Het klimaat blijven we negeren. En onze politici verliezen zich in details, maar verzuipen als er zich een echte crisis voordoet. Zoals de watersnood.”

Je maakt al dertig jaar comedy. Is het vandaag moeilijker om plezant te zijn dan gisteren?

“Nope, tijden veranderen maar dat was altijd al zo. Mijn vader vocht tegen de idealen van mijn grootvader, en ik tegen de idealen van mijn vader en zo verder en zo verder. Je hoort tegenwoordig vaak roepen: ‘Ik mag niets meer zeggen! We mogen nergens meer mee lachen!’ Dat is niet zo, bleitsmoel. Dan vraag ik me af: wie verbiedt ons iets? Niemand. Ik treed in Merksplas op in de schaduw van de gevangenis, daar zit niemand die veroordeeld is omwille van een mop. Lenny Bruce, een pionier van de stand-up, is meermaals door de politie van het podium gehaald. Dat is hier bij ons nooit gebeurd. Als je iemand beledigt, moet je wel de consequenties dragen. Als comedian is dat ons vak, vind ik. Je moet nadenken wie je target is, en waarom je daarover grappen maakt. Pas op, comedy is een serieuze stiel. Grappig zijn, is ook niet gemakkelijk.”

Voor het eerst in al die zomers dat ik je spreek, ben je niet op vakantie in Engeland?

“Sinds heel die Brexit ben ik er niet meer geweest. Fuck them, ze verdienen geen pond meer aan mij! Het zit mij zelfs zo hoog dat ik de procedure ben gestart om Belg te worden. Van mijn 22ste woon ik in België, en nu neem ik de nationaliteit aan. Dat kost me toch 150 euro, dat is bijna zoveel als een abonnement op Netflix. Mijn lot ligt in handen van de procureur des konings. Ik ben nu met verlof in de Vogezen, ik hoop dat als ik straks thuiskom er een brief op de mat ligt. Proficiat Nigel, u bent nu Belg!”

Voor alle juridisch advies, slechts één adres: collega comedian Bert Gabriëls. Zijn Verklapt viel begin augustus in het regenwater. Dus krijgt hij volgende week dinsdag in Ravels een herkansing. Hou zou jij Gabriëls aankondigen?

“Dames en heren, we eindigen de zomer in schoonheid met een eerlijke comedian. Een oprechte, schone gast met de juiste argumenten. En ’t is dan ook nog eens om hard mee te lachen. Hier is Bert Gabriëls!”

Epiloog. Vlak voor de deadline stuurt Nigel ons een bericht: ‘Ik kwam thuis, en de brief lag op de mat. Ik ben Belg! Waarover moet ik eerst klagen?’ (lacht)

Nigel Williams speelt morgen, dinsdag, in de open schuren kolonie in Merksplas. De inkom is gratis, maar registreren is verplicht via www.verklapt.be

MEER OVER Verklapt

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio