© atv

Fans Berchem Sport brengen iconisch ‘Duvel-truitje’ waar Dick Advocaat nog in speelde opnieuw uit

Berchem -

Bij Berchem Sport starten de supporters het nieuwe seizoen met een opvallende actie. Om in de verf te zetten dat ze fan zijn van een echte traditieclub, grijpen ze terug naar de iconische Duvel-shirts van begin jaren tachtig waarin ook nog Dick Advocaat de geel-zwarte kleuren verdedigde.

Bart Roggeman

“Dat op de shirts het wijd en zijd bekende biermerk prijkt, is op zich al iconisch”, lacht een van de initiatiefnemers, Bjorn De Vree. Samen met een groep supporters, onder wie leden van supportersclub De Plein, staken ze tijdens de vele voetballoze coronamaanden de koppen bij mekaar.

Spelers Light Nwokoro en Jeroen Van den Driessche staan graag model voor de nieuwe retroshirts. 

Spelers Light Nwokoro en Jeroen Van den Driessche staan graag model voor de nieuwe retroshirts. 

De latere topcoach Dick Advocaat in het Duvel-shirt van Berchem Sport, begin jaren 80. 

De latere topcoach Dick Advocaat in het Duvel-shirt van Berchem Sport, begin jaren 80. ©  RR

“Doordat de bochten achter de doelen en de oude staantribune werden afgebroken, zijn we met meer supporters in contact gekomen en begonnen er ideeën op te borrelen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het voorstel om de shirts van het seizoen 82-83, toen Dick Advocaat (later onder meer nog bondscoach van de Rode Duivels en het Nederlands elftal, red.) bij Berchem speelde, opnieuw uit te brengen. Het is ook de periode dat Berchem nog schommelde tussen eerste en tweede klasse”, vertelt Bjorn De Vree.

“Bovendien werd dat truitje enkele jaren geleden in een wedstrijd van Staantribune, een Nederlands magazine rond de voetbalcultuur, verkozen tot tweede mooiste voetbalshirt ter wereld, na het shirt van Napoli ten tijde van Maradona en voor het truitje van Celtic. Dit shirt is dus in meerdere opzichten iconisch.”

De supporters gaan voor de productie in zee met Copa, een Nederlandse kledinglijn die bekend is om zijn retro voetbalshirts en een aantal jaren geleden voor de drie Antwerpse clubs al eens een shirt opnieuw op de markt bracht.

“Het ontwerpen, de productie,... gebeuren allemaal in Europa. Dat sluit perfect aan bij ons eigen verhaal dat we willen brengen: dat we als enige ploeg in de stad nog een puur Antwerpse club zijn, een echte traditieclub.”

Collectors item

“Copa staat voor kwaliteit. De shirts worden geleverd in een doos met het logo van Berchem Sport op. Het wordt dus een echt collectors item. We lanceren de actie zowel via de Facebookpagina als de website van de club. Tot 18 september werken we met de mogelijkheid van pre-order. In november zouden de shirts dan worden geleverd, goed op tijd als cadeautje onder de kerstboom dus. De opbrengst gebruiken we voor verfraaiingen in het stadion, zoals we eerder bijvoorbeeld al een graffitikunstwerk van meer dan zeventig meter lang op de achterkant van de nieuwe staantribune aanbrachten.”

©  Nattida-Jayne Kanyachalao

60 euro

Ook het bestuur van Berchem Sport is zeer tevreden met dit supportersinitiatief. “We mogen niet in het verleden leven, maar een traditieclub als de onze mag de rijke historie nooit uit het oog verliezen”, zegt Luc Verhoeven, secretaris van de club.

“Dit is een mooie brug tussen ons verleden en onze toekomst, en tussen het bestuur en onze trouwe aanhang. We mogen ook niet vergeten dat Copa internationaal samenwerkt met de grootste clubs ter wereld – denk maar aan Barcelona, AS Roma,... – en we ons zo ook mee op de wereldkaart zetten. We kunnen dit prachtige initiatief van onze supporters alleen maar toejuichen, en hen bijstaan waar nodig.”

De shirts kosten 59,99 euro per stuk en zijn verkrijgbaar van XS tot XXL.

Meer info en/of bestellen? Surf naar www.berchem-sport.com
. 

© Nattida-Jayne Kanyachalao

MEER OVER Berchem Sport

MEER OVER VOETBAL