Reus Johnny De Visser, met mondmasker, omringd door zijn meter Indra Van Put en peter Paul Jordaens, animators Rudi en Ronald van De Bermuda’s, Bob Van Hoye en John Slagmulder, duivel-doet-al op Dennenbad aan wie de reus is opgedragen. 

Reus Johnny De Visser, met mondmasker, omringd door zijn meter Indra Van Put en peter Paul Jordaens, animators Rudi en Ronald van De Bermuda’s, Bob Van Hoye en John Slagmulder, duivel-doet-al op Dennenbad aan wie de reus is opgedragen. © JAA

Dennenbad herleeft als in grote dagen: verborgen vakantieoord is meer dan nostalgie

Schoten -

Johnny De Visser, de reus van Dennenbad, kreeg zaterdag zijn mondmasker en Bob Van Hoye pakte uit met een tentoonstelling over de kleurrijke geschiedenis van het vakantieoord, op nog geen 20 kilometer van de stad. Dat gebeurde ironisch genoeg tijdens feestelijkheden waarmee de hechte gemeenschap van opnieuw in aantal toenemende chalet- en caravaneigenaars een dikke streep trok onder anderhalf jaar coronaluwte.

Jan Auman

Het gaat goed met Dennenbad. Sinds Eline Verellen en partner Joren Geysen haar vader vervoegden in het management van dit tussen E19, E10-plas en Fort van Schoten verstopte verblijfspark, waait er een nieuwe wind. Maar ook de coronapandemie zorgt voor toenemende interesse en populariteit. Mensen kiezen bewust opnieuw voor een vakantie dicht bij huis.

De 250 percelen gaan opnieuw vlot van de hand. Voor 1860 euro mag je daar acht maanden lang je stacaravan, chalet of – zoals de laatste tijd steeds vaker gebeurt – je tiny house neerzetten. In coronatijd hebben ook nogal wat Schotenaren uit het dorp Dennenbad ontdekt. Ze komen op bezoek om er deel te nemen aan de activiteiten, wat toegelaten is.

Dennenbad herleeft na corona, te merken aan de gezellige drukte in en rond de kantine. Op de achtergrond Johnny De Visser, de reus.

Dennenbad herleeft na corona, te merken aan de gezellige drukte in en rond de kantine. Op de achtergrond Johnny De Visser, de reus. © JAA

Dennenbad is dus meer dan de nostalgie waarmee het vaak geassocieerd wordt door buitenstaanders. “We vormen een levendige gemeenschap met een rijk verenigingsleven, evenementen, visvijver en horeca. We hebben zelfs een eigen – ludieke – burgemeester. Heel serieus is dan weer ons eigen vrijwillige brandweerkorps”, vertelt de jonge Wim De Flo, voorzitter van de overkoepelende vereniging van huurders.

Eigen brandweerkorps

Die vakantie- en weekendverblijvers komen nog altijd overwegend vanuit Antwerpen. Dat geldt ook voor Berchemnaar Bob Van Hoye (75), een gepensioneerde havenexpediteur die al 51 (!) jaar vakantie houdt in Dennenbad. “Mijn vrouw Nelly is hier geboren. Ik had geen keuze”, lacht Bob, die over een fraaie bungalow beschikt langs één van de lommerrijke dreven.

Een beeld uit de pioniersdagen van Dennenbad in de jaren dertig toen er nog geen caravans of chalets stonden, maar oude legertenten.

Een beeld uit de pioniersdagen van Dennenbad in de jaren dertig toen er nog geen caravans of chalets stonden, maar oude legertenten. © RR

Bob is dé kenner van de geschiedenis van dit toonbeeld van sociaal toerisme. Dat bewees hij zaterdag nog maar eens door de nieuwe jonge leden van de Dennenbad-familie onder te dompelen in de geschiedenis van de sfeervolle plek. Hij deed dat met een tentoonstelling in de kantine waarvoor hij tientallen oude foto’s, vlaggen, instrumenten van de lokale fanfare en documenten had opgediept die aantonen dat Dennnebad al snel na opening in de jaren dertig een sterke aantrekkingskracht uitoefende op de stedelingen.

Oud-commandant van de brandweer van Dennenbad en tentoonstellingsbouwer Bob Van Hoye met kleindochter Indra Van Put en Wim De Flo, voorzitters van de overkoepelende vereniging.

Oud-commandant van de brandweer van Dennenbad en tentoonstellingsbouwer Bob Van Hoye met kleindochter Indra Van Put en Wim De Flo, voorzitters van de overkoepelende vereniging. © JAA

“In het begin verbleven ze hier in grote legertenten. Daarna kwamen de bungalows en de caravans. We vormen hier een samenleving op onszelf”, vertelt Bob. “Wist je dat Dennenbad over een eigen vrijwillig brandweerkorps beschikt? Met door officiële korpsen uit dienst genomen wagens, waken we al decennia zelf over de veiligheid van de huurders. In de jaren tachtig en negentig ben ik lange tijd zelf commandant geweest. Ik herinner me zes incidenten, gelukkig telkens zonder slachtoffers. We kwamen niet onvoorbereid op het terrein. Nog steeds wordt er elke week geoefend door onze ‘pompiers’.”

De oude foto’s, documenten en voorwerpen hadden heel wat bekijks.

De oude foto’s, documenten en voorwerpen hadden heel wat bekijks. © JAA

Gigantisch mondmasker

Voor de foto haalt Bob enkele foto’s mee naar buiten en zijn trotse kleindochter Indra Van Put (17) haalt er het logo bij van de Dennenbad-spuitgasten bij. “Ik kom hier ook al sinds mijn geboorte en ga dat blijven doen. Dat weet ik nu al”, straalt het meisje. Dat ze al goed ingeburgerd is, bewijst het feit dat ze enkele jaren geleden meehielp aan het maken van de reus van Dennenbad.

Het aantrekken van het mondmasker bij reus Johnny De Visser was een heel karwei.

Het aantrekken van het mondmasker bij reus Johnny De Visser was een heel karwei. © JAA

“Dat is Johnny De Visser naar John Slagmulder, een van de spilfiguren hier”, leggen Rudi Van Gompel en Ronald Steelant van de Bermuda’s uit. Dat is de vriendenkring die voor ambiance zorgt tussen de sparren en visvijver. “Dankzij Hugo Lambrechts van de Schotense reuzen en kantklosgroep De Kievit heeft ook hij nu z’n mondmasker. Een beetje laat, maar we vonden het toch fijn om dit indrukwekkend exemplaar alsnog op zijn plaats te hangen. Al was het best een hele klus, want Johnny De Visser is vier meter groot. Hopelijk kan het masker snel weer uit en kunnen we nu opnieuw elke dag gezellig samenzijn met z’n allen, zonder beperkingen.”  (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio