Nick Martinet (links) met vrienden op het plein aan de kerk van Broechem waar voor de gelegenheid springkastelen stonden. 

Nick Martinet (links) met vrienden op het plein aan de kerk van Broechem waar voor de gelegenheid springkastelen stonden. ©  kristin matthyssen

Inwoners Broechem kunnen via Veerkrachtige Dorpen zelf hun gedacht zeggen

“Moervelden kunnen veel beter benut worden en we missen groen”

Broechem -

Op het plein naast de kerk in Broechem werd zaterdag de aftrap gegeven van Veerkrachtige Dorpen in Broechem. Het is vooral de bedoeling inwoners warm te maken om op 9 september naar het startmoment in Den Boomgaard te komen. Tijdens vier sessies kunnen Broechemnaars hun visie op het dorp geven.

Kristin Matthyssen

Het project Veerkrachtige Dorpen ontstond enkele jaren geleden in de schoot van de Provincie Antwerpen. Met de appartementen, het groot aantal pendelaars en de verslapping van de sociale cohesie, veranderen dorpen in sneltempo. Het is de bedoeling om samen met lokale besturen en vooral met de inwoners op zoek te gaan naar creatieve oplossingen om dorpen te versterken en veerkrachtig te maken.

“Net als steden zijn inwoners in dorpen begaan met mobiliteit, open ruimte, klimaat of vergrijzing”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA) die even naar de kick-off naast de kerk kwam, waar springkastelen stonden opgesteld op het verkeersvrij gemaakt plein dat normaal vol geparkeerde auto’s staat. Inwoners kregen er uitleg en een folder. “Ik zit hier nu, maar eigenlijk is het project Veerkrachtige Dorpen een apolitiek gegeven. Op de vier infosessies dit najaar zal je in principe geen politiekers zien, zodat inwoners zo vrijuit mogelijk kunnen spreken. We draaien de rollen om en laten de burgers de analyse maken van wat beter kan in Broechem.”

Burgemeester Johan De Ryck (links) met medewerkers van de gemeente Ranst en de Provincie Antwerpen-Rulant die het project kwamen voorstellen. 

Burgemeester Johan De Ryck (links) met medewerkers van de gemeente Ranst en de Provincie Antwerpen-Rulant die het project kwamen voorstellen. ©   kristin matthyssen

Het project wordt uitgerold in alle deeldorpen. In Ranst is het al gestart. De inwoners beheren daar zelf al de facebookgroep Veerkrachtige Dorpen Ranst. “In Ranst schoven de burgers twee grote werkpunten naar voor: mobiliteit en de nood aan plaats voor een informele ontmoeting. Dat laatste gaan we creëren rond de kerk in Ranst, waar al twee grote grasvelden met een speelterreintje liggen. Natuurlijk is het de bedoeling dat dit proces geen praatbarak blijft maar wij als bestuur met de input van onze burgers aan de slag gaan.”

Nick Martinet en Tom De Noël zijn jonge Broechemnaars die vooral vinden dat in Broechem veel mooie open ruimtes onbenut blijven, zoals De Moervelden. “Waarom daar geen pop-up cafetaria zoals aan de speeltuin naast het water in Lier waar je kan afspreken om iets te drinken, terwijl de kinderen er in een veilige speeltuin kunnen ravotten? Nu is er een hondenlosloopwei en een BMX-parcours waar weinig gebeurt”, vindt Nick. “Ranst heeft Zevenbergen en Oelegem Het Vrieselhof, maar Broechem heeft zo geen mooi stuk bos waar je naartoe kan gaan”, vindt Tom. “Ook het plein rond de kerk mag zeker nog vergroenen.” Nick vindt een burgerinitiatief zoals Veerkrachtige Dorpen goed, “op voorwaarde dat er daarna écht iets met die input gebeurt.”