Een manifestatie in Toulouse vorige week. ©  ISOPIX

Protest tegen coronapas brengt meer dan 200.000 mensen op de been in Frankrijk

In Frankrijk zijn dit weekend zeker 200 plaatselijke betogingen gepland tegen de coronapas. De actievoerders verzetten zich tegen verplichte vaccinatie en komen intussen al zes opeenvolgende weekends op straat.

David Van TurnhoutBron: Belga

Volgens schattingen van de politie zouden tussen de 170.000 en 220.000 mensen betogen, met grotere manifestaties in onder andere Toulon, Nice, Marseille, Montpellier of Perpignan.

In het stadje Pau, tegen de Franse Pyreneeën, manifesteerden zaterdagmorgen volgens de politie minstens 2.700 mensen, onder wie een boegbeeld van de ‘gele hesjes’, Jérôme Rodrigues. “Vaccineer u als u dat wil, maar wij zijn tegen een gezondheidspas voor het ziekenhuis of om boodschappen te doen, we vragen de intrekking van de wet”, zei hij in een korte toespraak.

Uitbreiding

De ‘pass sanitaire’ is onder meer van toepassing in bars en restaurants, de gezondheidszorg en de trein. Het systeem werd maandag uitgebreid naar ruim 120 grote winkelcentra en winkels. Het gaat om een bewijs van volledige vaccinatie, een covidtest van minder dan 72 uur oud of een bewijs van ziekte in de zes voorbije maanden.

In Parijs worden volgens dezelfde bron 12.000 à 20.000 betogers verwacht tijdens vier optochten. Ook bij deze protestactie spelen de gele hesjes een hoofdrol, net als Florian Philippot, de voormalige nummer 2 van het extreemrechtse Front National.

Vorige zaterdag telde het ministerie van Binnenlandse Zaken ruim 214.800 betogers in heel Frankrijk, iets minder dan de week ervoor. Ruim zes op de tien inwoners zijn volgens het Franse ministerie van Gezondheid volledig gevaccineerd.

LEES OOK: 200 arrestaties bij lockdownrellen in Australië

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER