©  BELGA

Westerlo vindt geen gaatje in de stugge verdediging van RWDM

Geen winnaar in het duel tussen de winnaars van de eerste speeldag. Westerlo beet negentig minuten zijn tanden stuk op de stevige Brusselse organisatie en miste in de zone van de waarheid de creativiteit om het open te breken.

Bart D’haene

Voor het eerst sinds oktober van vorig jaar - de bekerwedstrijd tegen Thes Sport - was er publiek toegelaten in het Kuipje. De supporters van Westerlo zagen hoe Jonas De Roeck na de 0-2-overwinning tegen Virton op speeldag één geen redenen had om zijn basiself te wijzigen. De bezoekende coach Vincent Euvrard voerde wel twee wissels door. Thomas Ephestion was niet speelgerechtigd tegen de club door wie hij wordt uitgeleend. Linkerflankverdediger Bryan Van Den Bogaert startte tegen zijn ex-club op de bank. In hun plaats kwamen Lenny Nangis en Tracy Mpati.

Met een hoog schot over na drie minuten zorgde Corenthyn Lavie voor de eerste doelpoging. Ook de trap van Kouya Mabea belandde - zeven minuten later - in de tribune achter het doel van Théo Defourny. De beste kans voor de rust viel op het kwartier. Jan Bernat trapte een uitdraaiende hoekschop vanaf rechts. Rubin Seigers devieerde de bal subtiel. Maar Théo Defourny had een uitstekende reflex in huis. Zeven minuten later krulde Tuur Dierckx de bal naast.

De twee ploegen, die vorige week allebei de drie punten pakten, gaven elkaar nauwelijks een duimbreed toe. Gevolg: hoge druk, veel intense duels op het middenveld en nauwelijks ruimte. Medhi Terki schoot halfweg de eerste helft naast en een vrije trap van aanvoerder Nicolas Rommens miste precisie. Net na het halfuur kwam Westerlo met de schrik vrij. Lenny Nangis mikte bijna raak. Aan de overkant trapte Edisson Jordanov een voorzet van Maxim De Cuyper over.

Tuur Dierckx zorgde voor de eerste opwinding in de tweede helft. Hij zette een mooie combinatie met Maxim De Cuyper op en draaide zich in de zone van de waarheid à la Zidane vrij. Zijn poging werd in extremis afgeblokt door de RWDM-verdediging. Jordanov rende de rechterflank af. Zijn voorzet belandde in de handen van Defourny. De Kemphanen voerden de druk op. Jan Bernat werd tot twee keer toe (66’) afgeblokt in het strafschopgebied. Een minuut later schreeuwde het hele stadion om een strafschop toen Bernat neer ging in een duel.

Jonas De Roeck gooide met Thomas Van den Keybus een tweede huurling van Club Brugge in de strijd. De Cuyper schoof een rij naar achter. Van den Keybus vatte voor hem post. De tijd begon te dringen voor de thuisploeg. Kyan Vaesen werd diep in de spits afgelost door de 19-jarige Ivoriaanse nieuwkomer Fernand Goure. De zenuwen waren strak gespannen en de twee Brusselse invallers pakten op één minuut tijd een gele kaart. Met Lorenzo Noviello en Kader Keita legde De Roeck zijn laatste twee troefkaarten op tafel. Een laatste poging van Noviello werd onschadelijk gemaakt door de Brusselse doelman.

WESTERLO: Jensen, Jordanov, Soumah (86’ Keita), Perdichizzi, Mabea (70’ Van den Keybus), Dierckx, Seigers, Van Eenoo, De Cuyper, Vaesen (79’ Goure), Bernat (86’ Noviello)

RWDM: Defourny, Libert, Ruyssen, Le Joncour, Mpati, Claes, Rommens, Terki, Nangis (74’ El Ouahdi), Nzuzi (74’ Dante), Lavie (86’ Dequevy)

DOELPUNTEN: Geen.

GELE KAARTEN: 7’ Mabea, 62’ Seigers, 80’ El Ouahdi, 81’ Dante

SCHEIDSRECHTER: Pirard

MEER OVER VOETBAL

MEER OVER KVC Westerlo