©  EPA-EFE

Joe Biden: “Amerikaanse evacuatievluchten hernomen in Kaboel”

Bron: BELGA

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag de voortzetting van de Amerikaanse evacuatievluchten op de luchthaven van Kaboel aangekondigd, nadat die tijdelijk waren opgeschort.

Die onderbreking van enkele uren kwam er om de aankomst te verwerken van mensen die het land uit willen. De bevoegde bevelhebber heeft echter laten weten die vluchten te hernemen. Sinds de start van die missies op 14 augustus hebben de VS al ongeveer 13.000 mensen weggebracht, donderdag alleen al 5.700, aldus Biden.

LEES OOK: BRIEVEN VAN HAKIM. Antwerpenaar in Kaboel: “Ik heb het eerste Belgische vliegtuig zien vertrekken, en het tweede. Zonder ons dus”

Ondertussen zijn er bijna 6.000 Amerikaanse soldaten op de luchthaven van Kaboel. Daar is de situatie sinds maandag verbeterd, zei de president.

Biden zei dat de evacuatie-operatie één van de moeilijkste uit de geschiedenis is en een gevaarlijke missie. “Wij zullen alles doen wat nodig is om Amerikanen  uit Afghanistan te krijgen. We zullen alles mobiliseren wat nodig is. Iedere Amerikaan die naar huis wil komen, die zullen we thuis krijgen en ook Afghanen die ons geholpen hebben, zullen we helpen.”De president kon niet garanderen dat het allemaal goed zou aflopen. “Er kunnen mensenlevens verloren gaan”, zei Biden.

LEES OOK: “Schoten, chaos, kinderen worden vertrappeld”: luchthaven van Kaboel bereiken wordt steeds moeilijker

Al Qaida

De taliban controleren de toegangswegen tot de luchthaven. Maar de president zei “geen aanwijzingen” te hebben dat Amerikanen niet in de luchthaven kunnen geraken. “Maar als de taliban obstakels opwerpen zal dat met kracht worden bestreden”, aldus Biden. Hij zei dat de fundamentalisten tot nu toe hebben meegewerkt omdat het in hun belang is. Vooralsnog houdt Biden vast aan 31 augustus voor het vertrek van de VS-troepen die de luchthaven nu beveiligen.

Net als maandag toonde de president geen spijt over zijn besluit tot terugtrekking. “Er is nog veel tijd voor kritiek als deze operatie voorbij is.”

Hij voegde eraan toe dat de bondgenoten van de VS de geloofwaardigheid van de VS niet in vraag stellen. “Welk belang hebben wij nu in Afghanistan nu Al Qaida weg is. Wij gingen naar Afghanistan met het uitdrukkelijk doel verlost te raken van Al Qaida uit Afghanistan en van Osama Bin Laden, en we slaagden erin”, aldus Biden.

“Eens dit alles achter de rug is, zullen we onze militaire terugtrekking afronden en eindelijk een einde maken aan twintig jaar Amerikaanse militaire activiteit in Afghanistan”, zei de president.