©  AFP

Michael Storer wint spectaculaire eerste bergrit in de Vuelta

Na een bergetappe van 152 kilometer toonde de Australiër Michael Storer (Team DSM) zich de vrijdagmiddag de sterkste in de Vuelta. Hij eindigde voor Carlos Verona (Movistar) en Pavel Sivakov (INEOS). Roglic behoudt zijn rode trui.

De zevende etappe van de Vuelta was een rit waarin de berggeiten zich konden uitleven. De renners kregen meteen na de start een ‘puerto’ van eerste categorie voorgeschoteld. Dan volgden nog vier lastige kuitenbijters om te eindigen op Balcón de Alicante, een klim van eerste categorie waarbij de laatste vier kilometer loodzwaar zijn met percentages van om en bij de tien procent.

Een vroege vlucht van een zevental renners werd door het peloton snel weer in de kiem gesmoord. Na een pak aanvallen vormde zich op 97 kilometer een kopgroep van een dertigtal renners, waaronder de Belgen Harm Vanhoucke, Steff Cras en Stan Dewulf. Rode trui Primoz Roglic volgde met het peloton op 2’30” van de kopgroep.

De kopgroep breidde zijn voorsprong uit tot boven de vijf minuten, al moest er af en toe wel een renner uit de kopgroep afhaken. Het moment van deze etappe kwam op zo’n 40 kilometer van de streep, wanneer Alejandro Valverde pijnlijk onderuit ging en in een ravijn tuimelde. De Spanjaard moest opgeven en werd getroost door zijn entourage.

LEES OOK: Alejandro Valverde verliest controle en schuift in ravijn: icoon geeft in tranen op

Met of zonder Valverde, de koers ging uiteraard gewoon verder. Op 30 kilometer van de streep besloot Lawson Craddock aan te vallen, hij kreeg het gezelschap van Michael Storer en Pavel Sivakov. De andere vluchters, met nog steeds de drie Belgen, waren op achtervolgen aangewezen. Ook het peloton volgde op meer dan vijf minuten.

Craddock moest uiteindelijk als eerste van de drie toch laten begaan, en later moesten ook Storer en Sivakov zich gewonnen geven: zij kregen voorin gezelschap van Andreas Kron en Carlos Verona, waardoor er voorin een kwartet ontstond. Michael Storer (Team DSM) vond het voorin nog steeds niet snel genoeg gaan, en hij koos het ruime sop. Hij werd uiteindelijk niet meer bijgebeend en zet zo een indrukwekkende bergrit in de Vuelta op zijn palmares. Primoz Roglic behoudt zijn rode trui, Felix Grosschartner volgt op acht seconden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag zevende etappe:

1. Michael Storer (Team DSM)

2. Carlos Verona (Movistar Team)+21”

3. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers)+59”

4. Sepp Kuss (Jumbo - Visma)+1’16”

5. Jack Haig (Bahrain Victorious)+1’24”

6. Romain Bardet (Team DSM)+1’32”

7. Felix Großschartner (BORA - hansgrohe)+

8. Andreas Kron (Lotto - Soudal)+1’37”

9. Steff Cras (Lotto - Soudal)+2’17”

10. Jan Polanc (UAE Team Emirates)+2’29”