©  Wim Kempenaers

Sportartsen roepen op om “na vaccinatie vijf dagen niet intensief sporten”

Competitiesporters en andere mensen die intensief sporten, doen er uit voorzorg goed aan hun eerste of tweede vaccinatie in een rustige periode te plannen en na toediening van de injectie gedurende vijf dagen geen zware inspanningen te leveren. Dat adviseert de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA). Er zijn aanwijzingen dat de vaccinatie tegen COVID-19 in zeldzame gevallen negatieve invloed kan hebben op het hart, meldt de vereniging vrijdag.

Wouter van BiezenBron: Belga

Bij sommige mensen die pas gevaccineerd zijn met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna), zien artsen cardiologische afwijkingen, mogelijk ten gevolge van hartontsteking (peri- of myocarditis). Eventuele afwijkingen komen doorgaans drie tot vijf dagen na de vaccinatie aan het licht. Meestal hebben mensen klachten, zoals steken in de borst, extreme vermoeidheid of kortademigheid in rust, maar niet altijd.

Ook als een pas gevaccineerde sporter zich goed voelt, kan hij of zij veiligheidshalve het dus toch maar beter rustig aan doen. De eerste twee dagen neem je het best rust. In de drie dagen daarna kun je wel sporten, maar competitie of intensieve training wordt afgeraden, aldus de beroepsvereniging in een persbericht.

Zeldzaam

De SKA benadrukt dat het om een zeldzaam verschijnsel gaat dat bij minder dan 1 op de 100.000 gevaccineerde personen voorkomt, vooral na de tweede vaccinatie. Er zijn wereldwijd al miljoenen competitiesporters gevaccineerd en de overgrote meerderheid van hen heeft dat probleemloos doorstaan. Angst voor hartproblemen mag voor sporters geen reden zijn om zich niet te laten vaccineren. Het risico op hartontsteking door COVID-19 is immers groter dan het risico als (mogelijk) gevolg van vaccinatie.

Er is overigens geen bewijs dat sporters meer risico zouden lopen dan niet-sporters. Het advies om in de vijf dagen na de vaccinatie geen zware lichamelijke inspanningen te leveren, geldt dus ook voor niet-sportieve inspanningen, zoals zwaar lichamelijke arbeid.

De SKA wijst erop dat er in de wetenschap nog veel vragen zijn over de eventuele invloed van vaccinatie op de hartfunctie. Het is niet omdat een sporter hartproblemen krijgt na vaccinatie, dat die vaccinatie daar ook de oorzaak van is. Grootschalige studies ontbreken vooralsnog.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio