Laurens en Mila Cloots, Sarah Hufkens en verkoopster Kato Zinet. — © Chris Van Rompaey
Speculaasje Heyns opent pop-up in Antwerpsestraat
“De lekkerste winkel van Lier vind je vanaf vrijdag 20 augustus in de Antwerpsestraat 47.” Zo kondigde Speculaasje Heyns uit Herentals de voorbije weken zijn pop-up aan. Je vindt er zelfgemaakte speculaas gemaakt op basis van een recept uit 1889.
Heyns klinkt in Herentals en de ruime regio als een klok. “Mijn overovergrootvader opende er in 1889 een klassieke bakkerij. De zaak bleef altijd in de familie. Toen mijn grootvader eind jaren tachtig met pensioen ging, ging ook de bakkerij dicht. Maar uit verveling opende hij een klein winkeltje waar hij opnieuw zelfgemaakte speculaas en koekjes begon te verkopen. Toen mijn ouders in 1999 de zaak overnamen, beperkten zij zich eveneens tot allerlei gebak en speculaas”, zegt Sarah Hufkens.
© Chris Van Rompaey
Speculaasje Heyns heeft zijn uitvalsbasis nog altijd in Herentals en levert van daar ook aan verscheidene winkels in de Kempen. “Voor het eerst openen we nu een pop-up. We kozen voor Lier, omdat we vrij veel klanten uit deze regio hebben. In Lier verkopen we alleen speculaas en speculaaspasta, gemaakt met onze speculaas.”
Krokant of mals en sappig
“We maken dunne en dikke speculaas. De dunne speculaas kan je qua structuur vergelijken met de Lotus-speculaas en is dus een krokant koekje. De dikke speculaas is mals. Zowat 85% van onze klanten kiest daarvoor, omdat die zo uniek is. Dat komt vooral door het bakproces dat een vrij sappig resultaat geeft. Je mag hem daardoor niet te lang bewaren of hij wordt hard en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je de speculaas in de diepvries stopt, kan je hem maanden bewaren en blijft hij sappig. Dat hebben we eerder met een blinde test bewezen”, vertelt Sarah.
© Chris Van Rompaey
“Nog een belangrijk weetje: in tegenstelling tot de meeste andere bakkers gebruiken wij geen kaneel en dus proef je niet die typische speculaassmaak. Verder bereiden we onze speculaas met echte boter en verse eieren en dus geen olie, margarine of water”, onderstreept Sarah Hufkens.
Tijdens de openingsdagen kun je proeven van zowel de speculaas als van de speculaaspasta. Speculaasje Heyns is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 13u en van 13.30 tot 18u.
© Chris Van Rompaey
Hoofdpunten
Meisje (3) in levensgevaar naar ziekenhuis na incident in Brasschaat, omstandigheden enorm onduidelijk
Moet nieuw extern orgaan beslissen over lonen van onze politici zoals De Croo voorstelt? “Alles ligt er en soms al heel lang. Voer het gewoon uit”
Voor het eerst weer een Vlaming: Itegemse militair Bart wint ‘Big Brother 2023’ en krijgt 73.338 euro
Mechelaar Willem (10) was de jongste wielertoerist in de Ronde: “Een spandoek met mijn naam? Hoeft niet per se”