© ATV

Zwijndrecht lanceert groepsaankoop voor inwoners met eigen moestuin die bodemstalen willen laten onderzoeken

De Gemeente Zwijndrecht wil inwoners die een moestuin, fruitbomen en kippen hebben de mogelijkheid geven om bodemstalen te laten nemen van hun eigen grond om de hoeveelheid PFAS te laten onderzoeken. Daarom wil de gemeente een gezamenlijke aankoop organiseren, zodat inwoners aan een goedkoper tarief een bodemstaalname en analyse kunnen laten uitvoeren.

Ook al is de gemeente zelf bezig om met gespreide bodemstalen een algemeen beeld te scheppen van hoe de hoeveelheid PFAS evolueert op Zwijndrechts grondgebied, het gemeentebestuur begrijpt dat burgers specifiek willen weten hoe gezond hun eigen grond nu eigenlijk is waarop ze telen.

Kostprijs drukken

Om te kijken hoeveel inwoners geïnteresseerd zijn in een eigen bodemstaal, lanceert het op de gemeentelijke website een inschrijvingsformulier met enkele korte vragen. Daarop kunnen geïnteresseerde burgers zich aanmelden tot 30 oktober. De gemeente zal aan de deelnemende inwoners mogelijk een bijdrage vragen en komt ook tussen in een deel van de kosten. Wie wil kan zich na het bekendmaken van de kostprijs, nog steeds terugtrekken uit de groepsaankoop. Inschrijven houdt momenteel dus geen enkele verplichting in.

Bodemattest

Indien je een bodemstaal laat nemen en er wordt een overschrijding van een norm voor vervuilde grond vastgesteld, komt dit nadien op het bodemattest van de onderzochte grond. Dit zou voor problemen kunnen zorgen als je het stuk grond, huis of appartement later wil verkopen. De notaris vraagt bij een verkoop het bodemattest op voor het verlijden van de akte en maakt dit kenbaar aan de kopers.