Toekomstig uitbaatster Karen Hallemans en brouwer Charles Leclef aan De Thien Gheboden op de Wollemarkt. ©  Sven Van Haezendonck

Mechelse brouwerij opent restaurant waar de rekening het laatste van je zorgen is

Mechelen -

Een opvallend en gedurfd horecaproject in Mechelen. Daar heropent brouwerij Het Anker na jarenlange leegstand in oktober de bekende brasserie De Thien Gheboden op de Wollemarkt als restaurant. De rekening is er niets om je zorgen over te maken, want klanten mogen er betalen wat ze financieel aankunnen. “Iedereen moet op restaurant kunnen, ook als je het minder breed hebt”, zegt brouwer Charles Leclef (56).

Sven Van Haezendonck

Een restaurant waar de klant de grootte van de rekening zelf bepaalt, naargelang zijn of haar vermogen. Er is geen klassieke kaart met prijzen. Dat is nieuw in ons land, maar Charles Leclef van brouwerij Het Anker wil er zich aan wagen. Normaal moest de zaak al in het najaar van 2020 de deuren openen. De coronapandemie stak daar een stokje voor en ook de verbouwing van het pand zelf liep vertraging op.

Ondertussen nadert de afwerking. “We zijn er bijna. Vanaf oktober willen wij hier een volwaardige beleving aanbieden. Net zoals in elk ander restaurant, maar dan volgens het principe dat je betaalt wat je kunt. Wij willen dat mensen die het iets minder makkelijk hebben ook zorgeloos kunnen genieten”, vertelt Leclef.

De Mechelse brouwer is ervan overtuigd dat mensen die het iets beter hebben financieel voor een evenwicht kunnen zorgen. “We zijn natuurlijk geen gesubsidieerd sociaal initiatief en het is de bedoeling dat wij break even draaien. Dat is een uitdaging. Aan het restaurant zelf zal het overigens helemaal niet te zien zijn dat het een achterliggend sociaal doel heeft”, legt Charles Leclef uit.

Geen marketingstunt

Voor hem is de opening van het nieuwe restaurant allesbehalve een marketingstunt. “Dat is misschien iets dat kwatongen beweren, maar het klopt niet. Dit project past voor mij en mijn zoon William volledig in de geest van onze brouwerij. We willen met ons bedrijf ook iets betekenen voor de samenleving. We zijn meer dan een fabriek”, vertelt Leclef.

In het pand is de voorbije maanden hard gewerkt. © Sven Van Haezendonck 

Op relatief korte termijn moet blijken of het initiatief potentieel heeft om op langere termijn leefbaar te zijn. “In eerste instantie hopen we natuurlijk de doelgroep te bereiken en dat is misschien nog een moeilijkere uitdaging. De drempel mag niet te hoog zijn. Dat heeft zijn tijd nodig”, zegt de brouwer.

Het toekomstige restaurant spreidt zich uit over twee verdiepingen met in totaal 48 zitplaatsen. “We houden de naam De Thien Gheboden. Dat is al twintig jaar een bekende naam in de stad en hij klinkt goed.”

Veel projecten

Voor de uitbating rekent Charles Leclef op de ervaring van Karen Hallemans (47). Meer dan zeven jaar was zij binnen de brouwerij verantwoordelijk voor alle horeca-activiteiten. “Ik zie het helemaal zitten. Ik wilde graag iets kleinschaliger doen met een missie. Ik kijk er ook naar uit om opnieuw rechtstreeks contact te hebben met de klanten”, vertelt Karen.

De heropening van De Thien Gheboden is niet het enige nieuwe project van Het Anker. In oktober opent de brouwerij in het nieuwe winkelpark Malinas Maneblusser City, een belevingscafé rond haar stadsbier Maneblusser. “In november moet onze microbrouwerij Batteliek in de voormalige kerk van Battel de deuren openen”, zegt Charles Leclef. Daarnaast is de brouwerij ook een partner in de horecazaak die de uitbaters van KUUB openen in de nieuwe stadsbioscoop Lumière Mechelen.

LEES OOK: Brouwerij Het Anker opent Maneblusser City in Malinas

LEES OOK: Uitbaters KUUB openen tweede horecazaak in nieuwe stadsbioscoop

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio