© ATV

Zone Rand zoekt veertig vrijwillige brandweerlui

Kalmthout -

Brandweerzone Rand zoekt veertig vrijwilligers voor de brandweerposten in de zone. Tinne Michielsen (26) en Bart Aerts (45) draaien al even mee als vrijwilliger in het korps van Kalmthout. Een sociaal engagement met een erg brede jobinhoud.

Hoe kan het anders dan afspreken in de brandweerkazerne van Kalmthout. Tinne Michielsen is er al vijf jaar vrijwilliger, Bart Aerts dertien jaar. Tinne Michielsen werkt als spoedverpleegkundige in het AZ Voorkempen in Malle en Bart Aerts is al twintig jaar aan de slag als brandweerman bij het chemisch bedrijf Covestro in de Antwerpse haven.

Tinne Michielsen kreeg de passie voor de brandweer mee van thuis, want ook haar vader is vrijwilliger. Het engagement van Bart Aerts groeide vanuit zijn job.

Bart Aerts: “Elke vrijwilliger brengt natuurlijk zijn eigen vaardigheden mee. Dat is goed, want de meerderheid van onze zone is vrijwilliger en iedereen heeft uiteenlopende jobs. Van dokter tot havenarbeider en bouwvakker, al die kennis is meer dan welkom in een vrijwilligerskorps.” Tinne Michielsen beaamt. “Bij een verkeersongeval komt mijn ervaring als spoedverpleegkundige dan ook goed van pas.”

Geen hobby, wel sociaal engagement. © evdw

Maatschappelijk engagement

Voor beiden is vrijwilliger zijn geen hobby, maar een maatschappelijk engagement. Ze benadrukken dat een gezond evenwicht tussen privé, beroepsleven en inzet voor de brandweer essentieel is. “Daar wordt thuis over gepraat, want als brandweerman of -vrouw ben je altijd paraat. Zo weet mijn vrouw dat wanneer mijn pieper gaat, ik alles laat vallen en onmiddellijk naar de kazerne vertrek. Wanneer ik van dienst ben, ga ik nooit met de fiets naar de bakker, want als er dan een oproep komt, geraak ik niet binnen de vijf à zeven minuten aangekleed in de brandweerwagen”, zegt Bart Aerts.

Tinne Michielsen: “Weten dat je iets betekent voor de maatschappij en de dankbaarheid van de mensen na een interventie geeft veel voldoening. Mijn eerste interventie vergeet ik nooit. Het was een dakbrand in een basisschooltje in Kalmthout met alleen materiële schade. Dan voel je de adrenaline en kan je eindelijk tonen wat je hebt geleerd. Die opleiding omvat heel wat, want als vrijwilliger krijg je dezelfde scholing als de beroeps.”

En dan weerklinkt het alarm. Ik verwacht dat beiden in allerijl uitrukken, maar Bart controleert zijn pieper en gaat terug zitten. “Kleine interventie. We zijn hier niet bij nodig.”

Vrijwilligers gezocht

Brandweer Zone Rand zoekt veertig vrijwilligers voor alle brandweerposten in de zone. Dat zijn 21 gemeenten en 20 brandweerposten, waaronder Kalmthout. De jobinhoud is breed: van brand, ongevallen en het bevrijden van personen, tot gaslekken of verdrinkingen. Om in aanmerking te komen, moet je allereerst voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Daarnaast moet je slagen voor een vergelijkend examen én een eliminerend medisch onderzoek. Solliciteren kan tot en met zondag 24 oktober.

Erik Vandewalle

www.brandweerzonerand.be/vrijwilligerworden
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners