©  Marc Herremans, GVA

KAART. Bornem heeft hoogste vaccinatiegraad in provincie, Boom en stad Antwerpen bengelen achteraan

Bornem heeft de hoogste vaccinatiegraad van de provincie Antwerpen. Het is de enige gemeente waar nu al meer dan 80% van alle inwoners volledig is gevaccineerd. Boom bengelt met een vaccinatiegraad van 62% onderaan, nog net voor de stad Antwerpen.

Christof Willocx

In de provincie Antwerpen is gemiddeld 74,3% van de inwoners volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit cijfers over de vaccinatiegraad per gemeente, die de Vlaamse overheid publiceert op de website laatjevaccineren.be. Enkele gemeenten doen het opvallend goed. Vooral het resultaat van Bornem valt op: liefst 80% van alle inwoners en 93% van alle volwassenen is er volledig gevaccineerd.

“Het enthousiasme om te worden gevaccineerd, is in onze gemeente heel groot”, zegt Kristof Joos (N-VA), burgemeester van Bornem. “We streven ook naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Daarom is ons vaccinatiecentrum bijvoorbeeld heel flexibel geweest voor vakantiegangers. Waren mensen op de voorgestelde vaccinatiedag met vakantie, dan zochten we zo snel mogelijk een andere datum voor het toedienen van hun vaccin.”

“Een tweede reden voor de hoge vaccinatiegraad is dat veel inwoners van Bornem voor de nabijgelegen Pfizer-fabriek in Puurs werken of er familie hebben”, zegt Joos. “Pfizer heeft werknemers en hun familie zelf gevaccineerd, waardoor wij dat niet meer moesten doen. Andere mensen zijn dus bij ons sneller aan bod gekomen.”

Herselt is koploper in Kempen

De Kempense gemeente Herselt heeft de tweede hoogste vaccinatiegraad van de provincie: 79% van de hele bevolking is volledig gevaccineerd. “Dat komt onder meer omdat bekende inwoners van onze gemeente in filmpjes hebben uitgelegd waarom ze zich laten vaccineren”, verklaart de Herseltse schepen van Gezondheidsbeleid Elke Verlinden (Mensen Met Mensen). “We hebben mensen die misschien moeilijker bereikbaar zijn via sociale media, zoals klanten van het OCMW, ook persoonlijk aangesproken over de vaccinatiecampagne. Iedereen in onze eerstelijnszone kon de dag en het uur van zijn vaccinatie trouwens zelf kiezen.”

Boom hinkt achterop

Aan de andere kant van het spectrum staat Boom. Slechts 62% van alle inwoners is volledig gevaccineerd. Bekijken we enkel de volwassen bevolking, dan doet Boom het met een vaccinatiegraad van 80% ook minder goed dan alle andere gemeenten, op de stad Antwerpen na. “Boom is dichtbevolkt en er wonen veel mensen uit diverse culturen”, zegt Patrick Veeckmans, populatiemanager van de eerstelijnszone RupeLaar. “Sommige inwoners zijn moeilijk te bereiken. Maar we willen de vaccinatiegraad absoluut verhogen. We hebben woensdag bijvoorbeeld voor de eerste keer een mobiel vaccinatieteam gestuurd naar een plaats waar voedsel werd uitgedeeld. We gaan dit nog herhalen, zodat onze vaccinatiegraad zal stijgen.”

Stad Antwerpen is hekkensluiter

De stad Antwerpen bengelt met een vaccinatiegraad van 60% bij de hele bevolking onderaan het lijstje van de provincie, al doet Antwerpen het wel veel beter dan andere grote steden in Europa. “We informeren mensen op maat van de cultuur- en geloofsgemeenschappen. Dat is nodig in een stad met meer dan 170 nationaliteiten die elk hun eigen nieuwsbronnen hebben”, zegt de Antwerpse schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA). “Wij delen bijvoorbeeld flyers over vaccinatie uit in wijken, en huisartsen bellen mensen op waarvan ze weten dat die nog niet zijn gevaccineerd. Zo krikken we onze vaccinatiegraad zo hoog mogelijk op. Maar dat kost heel wat inspanningen.”