Chef Koen Devoght en maître Nico Verdickt. Aan de schouw een foto van Antoine, de grootvader van Koen. ©  kristin matthyssen

Restaurant Antoine doet oude dokterswoning weer heerlijk geuren

Broechem -

In een van de mooiste historische gebouwen van Broechem (Ranst) opende vorige week in alle stilte restaurant Antoine. De opvolger van restaurant De Smaak is genoemd naar de grootvader van chef Koen Devoght (41) die samen met zijn team de Franse keuken met zuiderse invloeden op je bord tovert.

Kristin Matthyssen

Wat opvalt bij een eerste kennismaking, is het prachtig kader. De herenwoning aan de Pertendonckstraat was vroeger de dokterswoning Louis Van der Auwera, die ook nog een tijd burgemeester van Broechem was. Getuige hiervan het klokje bovenop het dak, dat door de burgemeester werd geluid bij brand en noodweer.

Links het pand vroeger. ©  rr

In 2016 kocht een groepje mensen uit Broechem, dat zich Het Dorp noemt, mede gesteund door een crowdfunding, de herenwoning om het dorpsuitzicht te vrijwaren. Aan de rechterkant ligt warme bakker La Matisserie. In de herenwoning zelf nestelde zich restaurant De Smaak, dat tussen de twee lockdowns door nog kort geopend was, maar intussen alweer een jaar dicht is. De eigenaars beslisten tijdens de coronapandemie nieuwe wegen te bewandelen. In chef Koen Devoght, zelf van Ranst afkomstig maar nu in Borsbeek wonend, vond Het Dorp een gedreven en ervaren opvolger. Hij werkte lange tijd in de Mange-Tout in Wijnegem. Samen met zijn team kiest hij voor de eigentijdse Franse keuken met zuiderse invloeden en een uitgebreide kwalitatieve wijnkaart met schatten uit de kelder tegen eerlijke prijzen.

“De naam Antoine is een knipoog naar mijn grootvader Antoine Van Genechten”, legt Devoght uit. “Hij was afkomstig van Boechout en verkocht gedroogde kruiden aan restaurants.”

Alles vers

De boomlange maître Nico Verdickt had het woensdag al best druk, hoewel er nauwelijks promotie werd gemaakt bij de opening. Binnen geurt het heerlijk naar bouillabaisse met huisgemaakte rouille. Koen Devoght maakt alles vers. Zo wordt het ijs vers afgedraaid bij de warme bakker ernaast.

Restaurant Antoine zit in wat misschien wel het mooiste gebouw van Broechem is. ©  kristin matthyssen

In totaal telt restaurant Antoine zo’n tachtig zitplaatsen, maar omdat de tafels en stoelen gespreid zijn over de verschillende historische vertrekken, met de ‘schoon kamer’ als blikvanger, heerst overal een huiselijke sfeer. Op die manier is Antoine ook ideaal voor feestjes en kunnen families perfect privé worden gezet.

Persoonlijke wensen

“Het is ook mogelijk om persoonlijke wensen vooraf met de chef te bespreken”, zegt Kurt Stabel als vertegenwoordiger van Het Dorp. “Wie bijvoorbeeld specifieke vegetarische wensen heeft, kan op voorhand bellen. We kiezen bewust voor de benaming restaurant, maar als iemand om 13.30u een kop koffie met dessert wil of in de vooravond een glas wijn met kaasplank, is dat ook mogelijk.”

Zelfs de toiletten zijn de moeite waard om te zien. In de tuin achteraan wil Het Dorp nog een kleinschalig woonproject met een vijftal entiteiten ontwikkelen waar bijvoorbeeld mensen met een beperking of ouderen samen met valide personen kunnen samenwonen. De monumentale apenbomen in de voortuin werden onder handen genomen door een boomdokter, omdat ze wat te lijden hadden onder de droogte van de voorbije zomers. Ook achteraan komt er nog nieuw groen en een opgesmukt terras bij.

Restaurant Antoine is van woensdag tot en met zondag open, zaterdag enkel ’s avonds.

De oude vloeren zijn prachtig bewaard. ©  kristin matthyssen

Restaurant Antoine vlakbij de kerk van Broechem. ©  kristin matthyssen

De mooie brede plankenvloeren boven. ©  kristin matthyssen

Binnen zijn er veel verrassende details. ©  kristin matthyssen

www.restaurantantoine.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners