Houtvezel kan gebruikt worden als basis voor een duurzamere potgrond. 

Houtvezel kan gebruikt worden als basis voor een duurzamere potgrond. ©  rr

Proefcentrum Hoogstraten ontdekt duurzame potgrond die aardbeien en tomaten even goed doet groeien

Hoogstraten -

Het Proefcentrum Hoogstraten heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van potgrond op basis van onder andere groencompost en houtvezel voor de teelt van aardbeien en tomaten. Daaruit blijkt dat de opbrengst vergelijkbaar is met potgrond op basis van fossiele grondstoffen.

Ronny van den Ackerveken

Het onderzoek gebeurde in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Nu worden voornamelijk turf en steenwol gebruikt als ingrediënten voor potgrond, maar die hebben een zware impact op het milieu. Daarom willen de tuinbouw- en potgrondsector die vervangen door meer duurzame grondstoffen. “Er bestaan circulaire alternatieven die steenwol en minstens een gedeelte turf kunnen vervangen”, legt Peter Melis van Proefcentrum Hoogstraten uit. “Dit gaat zonder kwalitatief of kwantitatief verlies aan tomaten of aardbeien. De resultaten gaan wij nu gebruiken om telers te overtuigen om zelf deze nieuwe en duurzamere alternatieven uit te testen en te beoordelen.”

Schaaldieren

Voor tomaat is gekozen voor de vervanging van steenwol door een organisch mengsel met 40% kokosvezel, 30% houtvezel, 20% schors en 10% groencompost. Bij de aardbeien gaat om te beginnen om 25% houtvezel en 15% groencompost. Ook chitine, dat ontgonnen wordt uit reststromen van schaaldieren, kan kunstmeststoffen vervangen. “Alle nieuwe mengsels scoorden vergelijkbaar met de klassieke steenwol of de bijna integraal uit turf bestaande potgrond”, vertelt Julie Moelants van Proefcentrum Hoogstraten. “In proeven bij ons bleken de nieuwe alternatieven ook het volledig teeltseizoen te kunnen dienen.”

Bij aardbeien wordt 25% van het klassieke potgrondmengsel vervangen door houtvezel. 

Bij aardbeien wordt 25% van het klassieke potgrondmengsel vervangen door houtvezel. ©  rr

Koolstof

Bodemspecialist Bart Vandecasteele van ILVO ziet nog troeven. “Het blijkt perfect mogelijk om de koolstof in de potgrond een tweede leven te geven. Dat kan door ze direct te hergebruiken, door ze als bruine stroom in een compostering te brengen of door ze als grondstof voor biochar (soort bodemverbeteraar, red.) aan te wenden. Er moet voldoende aandacht zijn voor het beheersen van mogelijke plagen en ziekten bij hergebruik, bijvoorbeeld door ontsmetting of door gebruik in complementaire teelten.” Koolstofopslag in de bodem kan mogelijk extra inkomsten opleveren voor telers.

www.proefcentrum.be

MEER OVER Natuur Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio