©  REUTERS

Gouverneur Cuomo van New York dient pensioenaanvraag in, na beschuldigingen seksuele intimidatie

Bron: BELGA

Andrew Cuomo, de gouverneur van de Amerikaanse staat New York, heeft dinsdag officieel een pensioensaanvraag ingediend. De aanvraag volgt op zijn aankondiging vorige week om op te stappen, nadat uit onderzoek was gebleken dat hij jarenlang vrouwen, vooral medewerkers, seksueel lastig heeft gevallen. De pensioensregeling zou volgens de aanvraag op 1 september in moeten gaan.

De 63-jarige Cuomo heeft recht op een maandelijkse pensioenuitkering van de staat, omdat hij meer dan tien jaar een overheidsfunctie heeft bekleed. Hij komt volgens de Amerikaanse denktank Empire Center in aanmerking voor een uitkering van minstens 50.000 dollar per jaar. De uitkering kan echter nog worden ingetrokken, indien Cuomo door een rechter wordt veroordeeld voor een misdrijf, stelt de organisatie. Zeker één vrouw heeft een klacht tegen hem ingediend.

Cuomo viel tussen 2013 en 2020 elf vrouwen seksueel lastig, zo bleek begin deze maand uit het onderzoek. Daarbij ging het om seksuele intimidatie, ongewenst en ongepast betasten, kussen, knuffelen en opmerkingen die vermeende slachtoffers “diep vernederend, ongemakkelijk, aanstootgevend of ongepast” noemden.

LEES OOK. Vernietigend rapport brengt Andrew Cuomo, de machtigste man van New York ten val: “Het is stilaan een ronduit zielige man” (+)

Cuomo ontkende aanvankelijk iets verkeerds te hebben gedaan. Vorige week dinsdag gaf hij echter alsnog toe fouten te hebben gemaakt. “Maar ik heb nooit de intentie gehad een vrouw respectloos te behandelen”, voegde hij daar aan toe.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio