Zabihullah Mujahid ©  AP

Taliban geven eerste persconferentie: “De vrouwenrechten worden bepaald door de shariawetgeving”

De taliban hebben in Kaboel een persconferentie gegeven. Woordvoerder Zabihullah Mujahid sprak van een trots moment. Niemand zou iets moeten vrezen, maar vrouwen moeten zich wel aan de shariaregels houden.

Het is de eerste keer dat de taliban de wereld toespreken. Via een officiële persconferentie willen ze duidelijk maken dat niemand iets te vrezen heeft. Ze willen vrede, zowel in eigen land als tegenover de internationale gemeenschap.

“Na 20 jaar is ons land eindelijk bevrijd. Dit is een trots moment”, zegt Mujahid. “We willen geen gevechten in ons land. Afghanistan mag geen plek zijn om conflicten uit te vechten. We zullen iedereen die tegen ons gevochten heeft, vergeven. Niemand hoeft te vrezen. De vijandigheden moeten stoppen. We willen binnenlandse noch buitenlandse vijanden. De stabiliteit van ons land gaat voor.” Mujahid zegt dat ze op dit moment een regering samenstellen. Wanneer dat compleet is, zullen ze naar buiten komen met een wetgeving ook. “Het is een evolutie geweest. Wij zijn ook niet meer dezelfde als 20 jaar geleden. Er is meer maturiteit en er is meer visie.”

“Boerka voor de eigen veiligheid”

Vooral voor vrouwen is er veel onduidelijkheid in het land. Mujahid maakte dan ook meteen duidelijk dat vrouwen de sharia zullen moeten naleven. “Niemand zal bedreigd worden. We willen geen internationale spanningen. Maar we hebben wel het recht om onze eigen religieuze principes voorop te stellen. Intussen liet een talibanwoordvoerder dinsdag weten dat meisjes en vrouwen ook na de machtsovername van de taliban naar school en naar de universiteit mogen blijven gaan. “Ja, ze kunnen een beroep doen op onderwijs en hoger onderwijs, dus ook op universiteiten”, zei talibanvertegenwoordiger Suhail Shaheen aan Sky News. Shaheen zei verder nog dat de taliban de boerka niet verplichten, maar vrouwen zullen wel een sluier moeten dragen.

Op de vraag of van vrouwen in Afghanistan een boerka zullen moeten dragen, antwoordde de talibanvertegenwoordiger ontkennend. Een hijab of hoofddoek wordt daarentegen wel verwacht. “Dat is voor hun eigen veiligheid”, verduidelijkte Shaheen. “De boerka is niet de enige soort sluier die gedragen kan worden, er bestaan verschillende soorten.” Welke soorten de taliban aanvaardbaar vinden, zei de woordvoerder van het politieke bureau van de terreurbeweging niet.

Toen de taliban een eerste keer de macht hadden in Afghanistan, tussen 1996 en 2001, konden meisjes niet naar school, mochten vrouwen niet werken of reizen en waren ze verplicht om in het openbaar een boerka te dragen. Zo’n kledingstuk bedekt het hele lichaam, ook de ogen. De vrouw kijkt door een soort van gaas in stof.

Na de machtsovername van de taliban wordt nu opnieuw gevreesd voor de verslechtering van de mensenrechten in Afghanistan, in het bijzonder voor vrouwen en meisjes.

Andere landen hebben ook hun eigen regels en wetten”, klinkt het vergoelijkend. “Vrouwen en vrouwenrechten worden bepaald door de shariawetgeving. Ze zullen kunnen studeren en werken binnen ons kader.” Wat dit concreet betekende wilde de woordvoerder niet zeggen.

En ook de persvrijheid kent zijn limieten, klinkt het. “De media mogen ons niet tegenwerken. Ze mogen ons wijzen op onze tekortkomingen maar niet tegenwerken. De Islam is heel belangrijk in ons land en de media houden daar beter rekening mee.”

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER