Tine zet zich in voor een groener Edegem. 

Tine zet zich in voor een groener Edegem. © Filip Spoelders

Zwerfvuil blijft aandachtspunt in gemeenten: studente Tine haalt Cleanup Day naar Edegem

Edegem, Hove, Boechout -

Edegem mag zich op 18 september aan een eerste gezamenlijke actie rond Cleanup Day verwachten. Het dankt dit opruiminitiatief aan studente Tine Hancké (19) die nog meer plannen heeft rond duurzaamheid en hergebruik.

Filip Spoelders

Na het bekijken van de documentaire ‘Klimaatbetoog’ op school raakte Tine helemaal overtuigd dat ze zich moest inzetten voor het klimaat. “Die film heeft me aangegrepen. Ik wou zelf iets ondernemen rond duurzaamheid. Vanaf de eerste lockdown ben ik op TikTok video’s beginnen posten met tips over hergebruik en om verspilling tegen te gaan. Ik ben blij dat mijn tips worden opgepikt, want het aantal volgers steeg van tweehonderd naar meer dan 2.300 op dit moment. Op Facebook begon ik met de groep ‘Zero Waste Edegem’”, vertelt Tine.

Ploggen

Met haar moeder en zus gaat ze soms tot viermaal per week ploggen, of zwerfvuil rapen tijdens het joggen. “In sommige straten is het dweilen met de kraan open. De dag nadat we zijn langsgegaan ligt er opnieuw vuil in de bermen. Met ons gezin gaan we geregeld naar de kust om aan kiting te doen. Mijn dag begint er steeds met een strandwandeling en het verzamelen van afval. Het is frustrerend maar ik hoop van onderuit persoon tot persoon bewust te maken van onze klimaatproblemen.”

Tine heeft dan ook grote plannen om in Edegem uit te rollen. “Ik denk aan een rommelmarkt om tweedehands te promoten, de oprichting van een zadenbank en het houden van workshops rond het voorkomen van afval. Ik heb zelfs een draaiboek uitgeschreven voor het organiseren van duurzame jeugdkampen. Maar eerst zal Edegem meedoen aan de World Cleanup Day in september. Deze zwerfvuilactie valt in de Week van de Duurzame Gemeente en ik krijg hiervoor ondersteuning van het Edegemse bestuur.”

World Cleanup Day zal zichtbaar zijn in Edegem.

World Cleanup Day zal zichtbaar zijn in Edegem. © Patrick De Roo

Zwerfvuil is niet een probleem in Edegem alleen. Op sociale media passeren geregeld foto’s van achtergelaten vuil in parken en straten. Verschillende gemeenten werken momenteel samen aan uiteenlopende plannen om het tegen te gaan. Zo lieten Edegem en Borsbeek op sommige locaties vuilnisbakken verdwijnen omdat ze zwerfvuil zouden aantrekken.

Vuilnisbakkenplan

In Boechout wordt met grotere vuilnisbakken gewerkt. “We zitten in een traject met Mooimakers om een vuilnisbakkenplan op te stellen. In september bekijken we welke vuilnisbakken leeg blijven of te vol zitten tijdens het ledigen, om aan de hand daarvan aanpassingen door te voeren. We hebben al een aantal hotspots aangeduid om er grotere vuilnisbakken te plaatsen. De eerste werd net aan de Bunderkes geïnstalleerd, maar ook het skateterrein in de Molenlei en de picknickplaats langs de fietsostrade krijgen deze exemplaren”, licht Boechouts schepen voor Publiek Domein Philip Verstappen (Pro Boechout-Vremde) toe.

In de grotere vuilnisbak aan de Bunderkes passen ook pizzadozen.

In de grotere vuilnisbak aan de Bunderkes passen ook pizzadozen. © RR

Mooimakers brengt in Hove dan weer de vrijwilligers die zwerfvuil rapen in kaart. “Zwerfvuil leeft hard onder de inwoners. Hopelijk zet dit mensen aan om meer de vuilnisbakken te gebruiken. Ik ga veel in gesprek met jongeren en merk dat de wil er wel is. Sommigen hebben een eigen vuilzak bij wanneer ze in park Frijthout zitten.”

De tips van Tine kan je bekijken op TikTok onder tine_hancke.

Vastgoed

Jobs in de regio