Wereldkampioen Benny Mertens. 

Wereldkampioen Benny Mertens. ©  rr

Belgische feedervissers nemen hele wereld beet en winnen dubbel goud op WK

Schelle -

Nog nooit had Team Belgium op het podium gestaan van het WK Feedervissen. Maar afgelopen zondag namen de Belgische hengelaars als outsiders de wereldwijde concurrentie beet met een gouden dubbelslag in Rieux in Frankrijk: goud voor het landenteam en individueel goud voor Benny Mertens (53) uit Schelle.

Kristin Matthyssen

Feederfishing of feedervissen is een snelgroeiende tak in de hengelsport, die heel populair is om witvis te vangen. Bij het feedervissen werp je steeds op dezelfde stek in met een korf die gevuld is met voer. Hierdoor ontstaat er een lokplek. Omdat je met een werphengel erg ver kunt gooien, sommigen zelfs tot honderd meter ver, worden er veel plekken in het water bereikbaar. Met een vaste stok is dertien meter vaak het hoogst haalbare. Ook voor oudere hengelaars is het fijn omdat ze hun stok niet heel de tijd moeten vasthouden.

De wereldkampioenen feederfishing uit België. 

De wereldkampioenen feederfishing uit België. ©  rr

Coach Walter Wens had vijf vissers en een reserve mee naar het wereldkampioenschap op de rivier La Vilaine in Rieux in Frankrijk. De KVL (Koninklijke Verenigde Lijnvissers) uit Niel was ‘hoofdleverancier’ met leden Carl Franssen uit Niel, Wesley Wuyts uit Schelle en Benny Mertens uit Schelle. Hengelaars Bert De Mulder uit Zottegem, Frank Van Waelderen uit Turnhout en Kris Huybrechts uit Bonheiden als reserve vervolledigden Team Belgium. Voorts reisden nog een hulpcoach, afgevaardigde en vijf bankrunners af naar Rieux die als helpers de andere vissers bijstonden door te ‘spioneren’ bij de andere teams.

Benny Mertens. 

Benny Mertens. ©  rr

In ons land zijn er een tweehonderdtal wedstrijdfeedervissers en een duizendtal recreatieve beoefenaars. “Normaal treden er 23 landen aan op het WK Feedervissen, maar nu waren het er vijftien”, vertelt Benny Mertens. “De belangrijkste waren er wel, zoals Engeland dat toch nog op het laatste nippertje afreisde. Waar wij blij om zijn, want dat geeft onze prestatie nog meer glans. Torenhoge favoriet was Frankrijk.”

Om ter meeste gewicht

Op zo’n WK moeten de teams over twee dagen gespreid om ter meeste gewicht bijeen vissen. Het water wordt ingedeeld in vijf sectoren van vijftien man. Elke sectorwinnaar krijgt één punt, de tweede twee punten en de laatste vijftien. “België won de eerste dag meteen met grote voorsprong. We hadden drie keer een eerste”, zegt Benny. “Ongezien.”

De optocht van Team Belgium, dat als outsider aan het WK begon. 

De optocht van Team Belgium, dat als outsider aan het WK begon. ©  rr

In de einduitslag klopte België Spanje en Nederland. Engeland eindigde vierde en Frankrijk vijfde. Als kers op de taart won Benny Mertens niet enkel goud met het Belgisch team, maar werd hij ook individueel wereldkampioen. “Twee jaar geleden in Zuid-Afrika was ik er al eens dicht bij. Bij feedervissen speelt een stukje geluk mee, je moet een goed nummer loten, maar ook de visbezetting op de rivier La Vilaine speelde in ons voordeel. Er zaten dezelfde kleinere brasems waar wij wekelijks op vissen zoals op het kanaal van Willebroek, het kanaal Gent-Terneuzen en het spaarbekken van Nieuwpoort. Als Belgen hebben wij de techniek om dit type van vis te vangen. De meeste zaten tussen de 200 en 500 gram. Alle puzzelstukken vielen in elkaar op dit WK.”

Speciale regenwormen

Een wormenkwekerij uit Nederland leverde het lokaas voor Team Belgium. “Die wormen hebben mee het verschil gemaakt. Die mens kweekt een soort van regenwormen tot een bepaalde lengte”, zegt Benny.

Mertens, die in het dagelijks leven schilfertruffels maakt met zijn Chocolaterie Roma in Boom, hoopt dat de wereldtitel misschien voor wat extra sponsoring kan zorgen. “Er worden selectiewedstrijden gevist voor het nationaal feederteam, maar over het algemeen zitten er toch steeds dezelfde feedervissers in, waardoor we intussen prima op elkaar ingespeeld zijn.” Volgens Benny mag het belang van de ‘spionnen’ niet onderschat worden. “Achter elke succesvolle feedervisser, zit een gedreven helper.”

Geen vis was veilig voor deze cracks. 

Geen vis was veilig voor deze cracks. ©  rr

Benny wordt onder meer gesponsord door hengelsportzaak Robby Fish uit Wommelgem, waar Wesley Wuyts werkt.

Wereldkampioen Benny Mertens. 

Wereldkampioen Benny Mertens. ©  rr

Of de Belgische Feedervissers al een eigen naam hebben, zoals de Belgian Tornados (Belgische 4 x 400 meter) of de Belgian Sharks (roeiers)? Misschien de Belgian Breams (brasems?) “Daar hebben we nog niet bij stilgestaan, maar we zijn wel zoals het gouden medaillewinnaars betaamt na afloop zélf zoals een vis in het water gesprongen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio