Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Eethuis ’t Kamereyck is gevestigd in een neoclassicistische gebouw. 

Eethuis ’t Kamereyck is gevestigd in een neoclassicistische gebouw. © rr 

Herenthoutenaren vrezen voor appartementen in historisch hoekpand ’t Kamereyck

Herenthout -

Op sociale media heerst al wekenlang ongerustheid over de toekomst van de Herenthoutse bistro ’t Kamereyck. Het neoclassicistische gebouw op het marktplein, waarin het eethuis gevestigd is, staat te koop. Gevreesd wordt dat het historische hoekpand weldra dienst zal doen als appartementencomplex. “Die kans is eerder klein”, stelt Heylen Vastgoed gerust.

Peter Briers

Het gebouw op de hoek van de Markt en de Kloosterstraat dateert van 1885 en werd gebouwd in opdracht van de broers August en Raymond Puls. “De eerste was notaris, de andere verdiende zijn kost als biersteker, kolenverkoper en sigarenfabrikant”, vertelt Eddy Van den Bulck, de huidige eigenaar. “Om hun woning te kunnen realiseren, moesten zestien werkmanshuizen met de grond gelijk worden gemaakt. Tijdens renovatiewerken zijn we nog op de oude vloeren van die woningen gestoten.”

Om er een authentieke bistro van te kunnen maken, lieten Eddy en zijn vrouw Chris alle valse plafonds verwijderen. “Op die manier kwamen plots de prachtige, originele plafonds weer in beeld. Voor het herstellen van de mouluren hebben we destijds hulp gekregen van een gepensioneerde plafonneur uit Herentals. Die man was ouder dan zeventig jaar toen hij aan die titanenklus begon.”

Uitbollen

Vandaag staat het gebouw bekend als ’t Kamereyck, al had Van den Bulck eerst een andere naam op het oog. “Het pand is een tijdlang in handen geweest van KBC. Op de zolder hebben we een reclamebord uit die tijd teruggevonden. We waren van plan dat ding te gebruiken en er ‘Kamereyck, Bistro en Café’ van te maken, kortweg KBC, maar dat mocht niet. Het bord én het drieletterlogo zijn en blijven eigendom van de bank, klonk het streng.”

Eddy Van den Bulck en zijn vrouw Chris Erens. 

Eddy Van den Bulck en zijn vrouw Chris Erens. ©  PB

Na bijna dertig jaar denken Eddy en Chris stilaan aan uitbollen. “Ik ben bijna zeventig, op die leeftijd wordt het fysiek allemaal wat lastiger”, geeft hij toe. “Ik ben sneller moe en moet nu en dan vroeger afhaken. Dat zijn signalen die je niet kan ontkennen.”

Het afscheid zal hem pijn doen, weet hij nu al. “Ik heb veel plezier beleefd aan de zaak en aan de klanten. Nog altijd, trouwens. Of het straks echt over en uit is voor de bistro? Dat denk ik niet. Vorige week zaten hier op het terras vier oudere dames, aan de tafel ernaast drie jongeren. Dat zegt iets over de diversiteit binnen ons cliënteel. Wat mij betreft kan ‘t Kamereyck nog een tijdje mee.”

Dat sympathisanten zich op sociale media ongerust maken over de toekomst van zijn zaak en het bijhorende gebouw, doet Eddy deugd. “We waren verrast door de vele reacties”, zegt hij. “Sommige mensen vragen zich af waar ze straks terecht moeten voor hun dagelijkse koffie. Dat doet mij wat.”

Appartementen

Door de verkoop van het hoekpand wordt gevreesd dat het weldra dienst zal doen als appartementencomplex, al is die kans volgens Heylen Vastgoed – dat de eigendomsoverdracht coördineert – klein. “De gevel is beschermd, aan de buitenkant mag er dus niets veranderd worden”, zegt Glenn Lemmens. “Er appartementen van maken blijft desondanks een optie, maar de kans dat het zover zal komen, is eerder klein, schat ik. We gaan ervan uit dat het een handelszaak zal blijven.”

Vraag is of het in tijden van corona met die verkoop zo’n vaart zal lopen. “Door de pandemie zijn er inderdaad minder mensen die het risico durven nemen”, weet Lemmens. “Dat is niet alleen zo in het geval van ’t Kamereyck, dat merken we ook bij de verkoop van andere handelspanden. Kandidaten kijken liever nog even de kat uit de boom.”