Ivo Bellens bij de tekst die tot nu toe foutief werd geïnterpreteerd. 

Ivo Bellens bij de tekst die tot nu toe foutief werd geïnterpreteerd. © Jan Brys

Ivo Bellens zorgt voor verdere onthulling van obelisk-geheimen

Brasschaat -

Bij een storm in het jaar 2011, exact tien jaar geleden, kwam de top van de obelisk in het Brasschaatse gemeentepark naar beneden. Brasschatenaar en heemkundige Frans Bellens bleek de enige te zijn die wist dat er zich in een nis een koffertje bevond.

Het koffertje werd na de restauratie van de obelisk geopend in het bijzijn van Frans Bellens. Maar wat bleek nu: de inhoud was in pulp veranderd. Zoon Ivo heeft het koffertje na het overlijden van Frans gedurende tien jaar bijgehouden. Intussen werd een nieuw document voor de eeuwigheid in de nis van de obelisk gedeponeerd. Het is een koperen plaatje waarvan Ivo nog een duplicaat bezit.

De storm in 2011 haalde de top van de obelisk naar beneden.

De storm in 2011 haalde de top van de obelisk naar beneden. © Jan Brys

“Ik weet nog altijd niet hoe mijn vader weet had van dat koffertje. We hebben het tien jaar geleden met een snijmachine geopend en zagen dat er alleen maar pulp was overgebleven. Ik ben er naar verschillende instanties mee getrokken om het te laten onderzoeken, maar niemand kon me helpen”, zegt Ivo Bellens.

Het nieuwe document dat in de obelisk werd gestoken, bestaat uit een koperen plaatje dat weerbestendig is. Op het plaatje staat de tekst “Rond de periode 1884 werd de OBELISK voltrokken in het gemeentepark. In de najaarsstorm van 2011 werd de OBELISK van zijn sokkel geduwd door een vallende eik. Jos De Bie van de gelijknamige firma en Patrick Van Bogget van de firma VAROTEC bouwden de OBELISK wederop op 2 maart 2012 onder de gunning van burgemeester Dirk de Kort.”

Een duplicaat van het plaatje dat in de obelisk werd gedeponeerd.

Een duplicaat van het plaatje dat in de obelisk werd gedeponeerd. © Jan Brys

Het zette Ivo aan tot verder onderzoek naar de schenker van de obelisk. “Dat was graaf Georges Reusens die aan het einde van de 19de eeuw als ambassadeur werkzaam was bij de paus in Rome. Hij schonk de obelisk aan zijn broer graaf Armand Reusens uit dankbaarheid voor de financiële ondersteuning. Over Georges Reusens is verder zeer weinig geweten. Ik kwam erop uit dat hij vier jaar voor Armand is gestorven. Daarom stond hij dan ook niet vermeld in de nalatenschap van Armand”, vervolgt Ivo.

Maar er is meer. “Op de obelisk staat vermeld dat hij werd gemaakt door Dela Casa. Iedereen gaat ervan uit dat de beeldhouwer Dela Casa heette. Dat wordt ook zo verteld bij elke rondleiding. Maar ik ben er zo goed als zeker van dat die benaming verwijst naar het huis Vaticaan. De obelisk is dus gemaakt door een soort hofleverancier van het Vaticaan. Ik ben dat te weten gekomen toen ik in 2010 in Rome verbleef”, zegt Ivo.

(jbr)
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio