©  AFP

De droomzege is een feit: Thierry Neuville wint Ypres Rally en wordt tweede in WK-stand: “De druk was immens”

Thierry Neuville heeft in de Rally van Ieper de verwachtingen volledig ingelost. Ook tijdens de slotdag in Francorchamps kwam de eerste seizoenszege voor de Hyundai-rijder niet in gevaar. Voor corijder Martijn Wydaeghe is het een eerste overwinning op het allerhoogste niveau.

Gert Vermersch

De vier chronoritten in en rond Francorchamps gaven Neuville een extra gelegenheid om zijn overwicht in de allereerste Belgische WK-rally nog wat extra in de verf te zetten. Met degelijke tijden op de slotdag en drie bonuspunten in de slotproef hield Neuville uiteindelijk 30 seconden voorsprong op zijn Hyundai-teamgenoot Craig Breen over. Het applaus op de tribunes in Francorchamps, op een boogscheut van de geboortestreek van de Oostkantonner, was oorverdovend.

“De druk voor de start was immens”, gaf Neuville toe, vlak voor hij uit handen van Jacky Ickx de winnaarstrofee mocht ontvangen. “Maar de auto draaide perfect, het team eveneens. Het doet me ook heel veel plezier Martijn zijn eerste WK-zege te bezorgen. Hij verdient dit zo hard.”

Voor corijder Martijn Wydaeghe, die aan het begin van het seizoen te elfder ure de nieuwe co van Neuville werd, bleek de zege inderdaad heel emotioneel. De anders zo vlotte West-Vlaming bleef er zowaar wat sprakeloos onder.

Ook in het wereldkampioenschap doet Neuville een goede zaak. Omdat WK-leider Ogier in Ieper pas als vijfde aantikte weet Neuville 14 punten van zijn achterstand op de Fransman af te knagen, waardoor hij ex-aequo met Toyota-rijder Elfyn Evans tweede wordt in de tussenstand, op 38 eenheden van Ogier.

Ook enkele andere Belgen waren in de wolken met de einduitslag. Pieter-Jan Michiel Cracco en Vincent Verschueren scoorden als achtste en tiende zelfs WK-punten. Cracco won meteen ook zijn eerste manche van het Belgische rallykampioenschap. “Jammer dat mijn vader hier niet kon bij zijn”, aldus een geëmotioneerde Cracco, die vorig jaar zijn vader verloor. “Hij was een rallyfan in hart en nieren. Ik ben er zeker van dat hij hier ergens heel veel plezier aan beleeft.”

LEES OOK: Ypres Rally ontsierd door twee crashes: wagen belandt volledig vernield in veld, andere auto knalt tegen huis