Guido Staes gidste de bezoekers doorheen het interieur van de kerk.

Guido Staes gidste de bezoekers doorheen het interieur van de kerk.© Marc Wouters (W&F)

Nacht van de Kerken: Al sprake van een gebedshuis in 1251

EKEREN -

De negende editie van de Nacht van de Kerken viel vorig jaar door corona in het water. De 10de editie zaterdag kreeg als thema ‘Open!’. In Ekeren namen de Sint-Lambertuskerk in het Centrum en de Sint-Laurentiuskerk op Schoonbroek deel aan open kerk.

De St.-Lambertuskerk is sinds 1936 een monument. Al in 1251 is er sprake van een ‘ecclesia de Ekerne (Kerk van Ekeren). Van de huidige Lambertuskerk is geen exact bouwjaar gekend. Tijdens Nacht van de Kerken ging de aandacht naar het interieur en de verschillende kunstschatten.

Bert Van den Bossche vertelde over de obiits die in de kerk hangen.

Bert Van den Bossche vertelde over de obiits die in de kerk hangen. © Marc Wouters

Guido Staes leidde de bezoekers doorheen het sober maar levendig interieur. Bert Van den Bossche had over de rijke verzameling obiits in de kerk. Adellijke families hadden het recht om zo’n bord te laten hangen bij het overlijden van een familielid.

 ‘De Sint-Lambertuskerk, eeuwenoud en springlevend’, is de titel van een brochure uitgegeven door het district en rijkelijk geïllustreerd met foto’s van vroeger en nu. De brochure is nog te verkrijgen in het district of in de bibliotheek. (mawo )

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio