©  Guy Delforge

BLIJVEN PLAKKEN. DJ Puddie: “De tijd van Sixth Sense Music was echt rock-’n-rol”

Bornem -

Op zijn identiteitskaart staat dan wel Gunter Van Ranst (49), maar in Klein-Brabant noemt iedereen hem dj Puddie. Hij was een van de mannen van Sixth Sense Music, de discobar die in de jaren tachtig tot tweeduizend het mooie weer maakte in Klein-Brabant en ver daarbuiten.

Guy Delforge

“Ik was op mijn vijftien jaar al thuis op de zolder dj aan het spelen”, zegt Gunter. “Toen ik in het Zandhof kwam, zei uitbater: ‘Jef, als je zestien bent, mag je hier op zaterdagavond komen draaien’. En zo begon ik een jaar later op zaterdag als dj in het Zandhof bij Jef en Maria. Ik speelde er van acht uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends.”

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Schatten op zolder: dj Puddie bij een deel van zijn platen en cd-collectie.

Schatten op zolder: dj Puddie bij een deel van zijn platen en cd-collectie. © Guy Delforge

Het Zandhof was bekend om zijn muziek uit de golden sixties, toch niet evident voor een jonge snaak die zijn eerste stappen als dj zet. “Natuurlijk was ik geen kenner van het genre, maar ik had een trucje”, zegt Puddie. “In Het Zandhof stonden misschien wel duizend singles. Ik zocht altijd die plaatjes met een versleten hoes, zo wist ik dat die de voorbije jaren veel waren gedraaid; dat waren uiteraard de succesnummers. Jef stond er van te kijken hoe snel ik wist welke plaatjes de goei waren.”

Sixth Sense Music

Als discobar Sixth Sense Music begin jaren tachtig furore begint te maken, ziet dj Puddie zijn kans. “Ik begon er als roadie”, zegt hij. “Om twaalf uur ’s middags vertrokken wij al om de discobar te gaan opstellen in de hoop dat alles tegen acht uur ’s avonds perfect zou werken. ’s Avonds was ik dan lichtjockey. Frans Segers - de ‘Master’ van Sixth Sense - wist dat ik ook dj was en hij liet me de eerste keren van acht tot tien draaien, zo groeide het stilaan.”

De dj’s van Sixth Sense Music bij een reünie in 2011.

De dj’s van Sixth Sense Music bij een reünie in 2011. © tdk

Gunter Van Ranst geniet nu nog als hij terugdenkt aan de periode van Sixth Sense Music: “Dat was echt rock-’n-rol. ’s Middags vertrekken en opstellen, om een uur of zes frieten halen, daarna draaien en de lichtshow doen, en ’s nachts weer alles afbreken. Zondagochtend ergens tussen zes en zeven kwam ik thuis.”

Toen Radio Klein-Brabant in de jaren negentig met zijn Turbo Show rond trok, was dj Puddie ook van de partij. Samen met dj Pipse en Theo Derkinderen maakte hij op woensdag ook het razend populaire radioprogramma Carte Blanche, het programma bezorgde de drie dj’s eeuwige roem in Klein-Brabant.

In de jaren tachtig en begin jaren negentig gonsde het Klein-Brabant van de bedrijvigheid op zaterdagavond. “Je had de discobars die rondtrokken naar de zalen in alle gemeenten, maar je had in Bornem ook nog de dancings zoals Baccara, Bietoe, Evergreen, Nieuwe Roos, noem maar op. Je had hier echt veel mogelijkheden om uit te gaan.”

De dj’s van Carte Blanche (vlnr) Puddie, Theo en Pipse.  

De dj’s van Carte Blanche (vlnr) Puddie, Theo en Pipse.  ©  IF

In de jaren negentig verdwenen de discotheken in Bornem een na een, de megadancings namen het uitgaansleven grotendeels over. Toen ook de Nieuwe Roos de deur sloot, bleef in Bornem alleen nog de Clipp’s (ondertussen Difference) als danscafé over. Puddie werd er een van de vaste dj’s. “Maar ik had toen ook een dansschool”, zegt hij. “We trokken met de groep langs verschillende dancings om daar te gaan dansen. Het was toen een trend om met twintig of dertig mensen dezelfde moves te dansen.” Ook de Escape in Niel was een vaste honk van dj Puddie, hij draaide er zestien jaar elke zaterdag en zondag.

De voorbije jaren speelde Sixth Sense Music telkens op 10 november een reünie. Bij de eerste editie in 2011 stonden de dj’s er van te kijken hoe populair de discobar nog was. In 2019 kondigden ze de laatste editie van dat evenement aan, maar voor Gunter Van Ranst is het leven van dj Puddie nog lang niet voorbij. “Ik draai nog bijna elk weekend”, zegt hij. “De mond-tot-mondreclame doet zijn werk. Ik heb tot eind dit jaar geen zaterdag meer vrij. Ondertussen draai ik ook kids party’s. Kinderen, wilden vroeger een clown op hun verjaardagsfeest, maar nu willen ze meer en meer een discobar.”

Academie

Ondertussen geeft Gunter Van Ranst ook dj-lessen aan de academie van Bornem: “We hebben daar ondertussen al bijna zeventig leerlingen. Twee jaar speelden ze op het buurtfeest van Tomorrowland. Dat was een geweldige ervaring. Ondertussen hebben de eerste jongeren hun opleiding van drie jaar achter de rug. Een aantal van hen gaat nu verder om te leren producen.”

“Ik heb altijd gedacht dat ik iets achter de hand moest hebben omdat je nooit weet wat er gebeurt”, zegt hij. “Ik wou nooit alleen van het dj’en leven. De pandemie heeft nu duidelijk gemaakt dat dit een verstandige beslissing was. Anderhalf jaar niet kunnen werken als dj is hard geweest, maar ik had wel nog een inkomen. Veel collega-dj’s hadden al die tijd geen inkomen.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

MEER OVER Blijven Plakken

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio