Wendy en Wendy begonnen met een eigen sokkenmerk en openen nu een winkel. 

Wendy en Wendy begonnen met een eigen sokkenmerk en openen nu een winkel. © WOAD

VITA huisvest twintigtal duurzame merken onder één dak

Turnhout -

In de Otterstraat is VITA. Conceptstore geopend. De uitbaatsters hebben een eigen sokkenmerk en geven ruimte aan andere duurzame producenten. “Eigenlijk zijn we een winkel vol winkeltjes.”

Wouter Adriaensen

VITA. Conceptstore opende de deuren in de Otterstraat, in de voormalige conciërgewoning van hemdenfabriek Vita. “Zelfs onze naam hebben we gerecycleerd”, lachen Wendy Raymakers en Wendy De Moor, die naast hun voornaam ook een voorliefde voor duurzame producten delen. “Het is begonnen met het maken van nieuwe sokken uit oude jeans. Dat is uitgegroeid tot Hero on Socks. Elk paar is duurzaam en fair trade gemaakt. Bovendien steun je met een aankoop een goed doel. Vorig jaar hebben we nog honderdduizend paar geschonken aan daklozen.”

Wendy en Wendy, beiden afkomstig van Turnhout, wilden hun sokken ook verkopen in een fysieke winkel. “Een verkooppunt voor alleen ons eigen product bleek moeilijk. Daarom zijn we in onze omgeving op zoek gegaan naar ‘shelf friends’. Zo hebben we een twintigtal duurzame merken gevonden die ieder een eigen ruimte huren. Eigenlijk is VITA een winkel vol winkeltjes.”

In VITA vind je onder meer kleding, planten en meubels. “Be the Fibre is een initiatief van Missiehulp, die van de rode kledingcontainers. Onbruikbare kledij recycleren zij tot nieuwe tassen. We hebben mensen die strikjes van kurk maken en mousepads van beurstapijten. Alles wordt in België geproduceerd. VITA verwijst naar de hemdenfabriek maar ook naar een tweede leven geven aan dingen. De eerste reacties van onze klanten zijn fantastisch.”

VITA. Conceptstore is open van woensdag tot zaterdag van 10u tot 18u.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio