©  Bart Vandenbroucke / VDB VDB

Copiloot van Pieter Tsjoen breekt ruggenwervel na brutale crash tegen huis in Rally van Ieper

Pieter Tsjoen en Eddy Chevaillier (VW Polo GTI) crashten zaterdagochtend in de openingsrit van de Ypres Rally tegen een huis. Beiden werden naar het ziekenhuis overgebracht waar bij copiloot Chevaillier een fractuur van een ruggenwervel werd vastgesteld. Hij blijft zeker tot maandag in het ziekenhuis. Pieter Tsjoen mag na de laatste onderzoeken zaterdagnamiddag wellicht naar huis.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

BEKIJK OOK: Ypres Rally ontsierd door twee crashes: wagen belandt volledig vernield in veld, andere auto knalt tegen huis

Tsjoen en Chevaillier zijn twee ervaren mensen in de rallysport. Tsjoen is de enige die erin geslaagd is om de Rally van Ieper te winnen als rijder en als co-rijder. In 2001 won de achtvoudig kampioen van België de Rally van Ieper aan het stuur van een Toyota Corolla WRC. In 2017 las hij de nota’s bij de Nederlander Kevin Abbring en loodste hem met al zijn ervaring naar diens eerste zege. Chevaillier heeft een rijk verleden in de rally en rallyraid. 

“En toch hebben we ons laten verrassen”, zegt Pieter Tsjoen. “Ik zou de tussentijden er eens op moeten nakijken, maar we waren niet eens zo snel onderweg. Op een bepaald moment duik ik de koord in, word ik er vervolgens brutaal uitgegooid en kom ik 10 meter verder abrupt tot stilstand tegen een garage van een huis. De impact was enorm. Toen we uit de wagen stapten werd de schade aan wagen en garage duidelijk. De bewoonster van het huis toonde begrip, was bezorgd om onze situatie en bood ons een stoel aan. Mogelijke oorzaak dat we zo brutaal uit de koord geworpen werden kan zijn dat de Polo een stuk lager bij de grond ligt dan de Skoda.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse en brachten Tsjoen en Chevaillier naar een nabijgelegen ziekenhuis. “Na een reeks onderzoeken werd duidelijk dat Eddy een ruggenwervel gebroken heeft. Het is een mooie breuk die doormidden van het dragen van een korset zal helen. Probleem is dat de persoon die zo’n korset maakt pas maandag in het ziekenhuis is waardoor Eddy nog enkele dagen in het ziekenhuis moet blijven. Zelf heb ik overal pijn, morgenochtend opstaan zal geen pretje worden. Ik moet nog enkele onderzoeken ondergaan waarna ik in de late namiddag wellicht naar huis mag.”