Franco en Rosa stonden in meerdere cafés achter ‘den tap’ 

Franco en Rosa stonden in meerdere cafés achter ‘den tap’ © RR

BLIJVEN PLAKKEN. Voor dansen en plezier moest je in de Misty, Maxim of The Carwash zijn

Rumst -

Eind vorige eeuw bestond een opmerkelijk groot verschil op het vlak van ‘uitgaan’ in de fusiegemeente Rumst. Deelgemeente Reet had geen discotheken of filmzaal. Ook in Terhagen bleef dat beperkt tot een (groot) aantal cafés. Rumst daarentegen had het allemaal en pronkte zelfs met een zwembad in openlucht.

 

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Deelgemeente Reet telde begin jaren tachtig nog wel een groot aantal cafés maar voor discotheken was er eigenlijk alleen het zogenaamde Vierpalenhof, dat als baancafé vooral oudere busreizigers trok. Voor dansen kondigden affiches wel bals en dansgelegenheid in diverse zalen en cafés aan maar dat bleef meestal beperkt tot de zaal van het Gildenhuis en café Belle-Vue.

Terhagen, de kleinste van de drie deelgemeentes, telde eigenlijk meer zaken waar de tafels en stoelen voor danslustigen werden opzij geschoven. Den Toren en De Stud aan de Nieuwstraat waren volgens Franco Luppi bij de populairste zaken op dit vlak.

Een van de vele cafés (zonder naam) in de Polder in Terhagen

Een van de vele cafés (zonder naam) in de Polder in Terhagen © RR

Zelf was hij cafébaas in café Italia aan de Kapelstraat (nu Kardinaal Cardijnstraat) die eerder door zijn moeder werd uitgebaat. Later kwam hij in Den Toren en Café Sport achter de tapkraan te staan. Ze lokten veel klanten tot ver buiten de gemeentegrenzen.

Rumst uitgaanscentrum

Maar om uit te gaan en te feesten moest je eigenlijk in (hoofd)gemeente Rumst zijn. Met dancings als de Misty, de Maxim en de Carwash was de gemeente tot ver buiten de eigen grenzen erg populair. Naast een zwembad in openlucht telde men met The National en Roxy Palace er zelfs twee filmzalen.

 

Toch kende het jonge volkje Rumst vooral voor zijn cafés en discotheken. Chris Van de Voorde beleefde een en ander vanop de eerste rij. “Het was mijn moeder die de zaak Rock-Ola aan de Korte Vissersstraat overnam. Ze vormde samen met mijn stiefvader het interieur om tot de moderne dancing Maxim. Haar inspiratie haalde ze in Parijs waar ze eerder was geweest.”

Jaguar als discobar

“Een massa klanten apprecieerden de speciale ‘psychedelische’ belichting met kleuren, vlekken en spiegels. Centraal stond een Jaguar. Het was een deel van de auto waarvan het dashboard als discobar was omgevormd.”

Kameraden Frans, Willy en Kris met naast hun de befaamde Jaguardiscobar

Kameraden Frans, Willy en Kris met naast hun de befaamde Jaguardiscobar © RR

De populariteit van de zaak reikte tot in Mechelen, Brussel en zelfs Wallonië. De komst van fuivers uit Luik en Charlerloi zorgde in de jaren tachtig ook voor veel vechtpartijen. Volgens Chris moesten de ruiten van de dancing het geregeld ontgelden.

“Dat was toen nog enkel glas he!” voegt hij er lachend aan toe. “De populariteit van de Maxim zorgde er ook voor dat sommigen hier een lief vonden en bleven plakken. Onder meer Robert uit Brussel en Nitje werden een koppel en zijn nu de uitbaters van café De Linde.”

Ook filmzalen

Als jongeling bezocht Chris destijds ook vaak cinema Roxy Palace naast het busstation. Midden jaren zeventig sloot deze echter de deuren. Het café op het gelijkvloers werd omgevormd tot dancing Negresco en werd daarna Postillon, Reflex, La Noche en Carwash. Ook deze laatste werd in de jaren tachtig tot begin negentig razend populair en had als een van de eerste in Vlaanderen een draaiende dansvloer.

Te weinig parkeerplaatsen

Tot slot vermeld Chris nog dancing Misty. “Dat was een dancing voor vrijgezellen waar ooit een Decaporgel voor de muziek zorgde. Ik passeerde er niet zo heel veel. Maar ze was bij alleenstaanden uit gans Vlaanderen erg populair. Het was gekend dat je er in het weekend en vooral op zondagnamiddag makkelijker een lief vond dan een parkeerplaats voor je auto.”

Decaporgel in dancing Misty

Decaporgel in dancing Misty © RR

Toen de uitbaters begin deze eeuw het voor bekeken hielden werd ze (meerdere keren) verbouwd en overgenomen. Pogingen om een nieuwe wind door de toch wel verouderde danstempel te laten waaien, mislukten echter keer op keer.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

Informatie

MEER OVER Blijven Plakken

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio