© RTV

Militairen kregen al straftraining na feestje met stripact in kazerne: “Maar dit was geen veiligheidsincident”

“Ik kan moeilijk aannemen dat het lokale commando niet op de hoogte was van dergelijke activiteit”, reageert Yves Huwart, voorzitter van de legervakbond ACMP, over het feestje in de kazerne van Tielen. De aanwezige para’s zouden ook al strenge ordemaatregelen gekregen hebben als sanctie. Dat het feestje een ‘inbreuk op de militaire veiligheid was’, zoals de defensietop reageerde, nuanceert de vakbondsman. “Men laat zich verblinden door die stripact.”

brip

De legerleiding reageerde woedend op de beelden van een feestje binnen de kazerne van het de bataljon parachutisten in Tielen, niet alleen omdat de aanwezige militairen duidelijk een loopje namen met de geldende coronamaatregelen, maar ook omdat er een stripteaseuse aanwezig was, die klaarblijkelijk de kazerne werd binnengesmokkeld.

Zowel de legertop als Defensie reageerden verontwaardigd. “Dit gedrag is ontoelaatbaar”, zei vice-stafchef generaal Marc Thys. “Wij waren hier helemaal niet van op de hoogte. Dit druist in tegen de richtlijnen inzake veiligheid binnen de kazerne en de normen waar het leger als organisatie voor staat.”

LEES OOK: Strippersfeestje in beveiligde kazerne van Tielen: “We tillen hier heel zwaar aan.”

Lokale commando op de hoogte

“De betrokkenen hebben volgens mijn inlichtingen een soort fysieke straf gekregen, een ordemaatregel noemen wij dat. Het gaat dan om een doorgedreven fysieke training, geen zondagswandeling. Als zij zo’n ordemaatregel hebben gekregen, kan het toch niet anders dat het lokale commando op de hoogte was van de activiteit. Zoiets gaat rond”, vertelt vakbondsman Yves Huwart die het ‘evenement’ ook wil nuanceren.

“De defensiestaf, bij name luitenant-generaal Marc Thys, reageerde dat het om een zwaar veiligheidsincident ging. Dan denk ik dat hij zich laat verblinden door het feit dat er een stripteaseuse aanwezig was. Ik vel geen waardeoordeel, maar die dame is in principe ook maar een burger. Als er een bakker was binnengekomen om brood te leveren, had er geen haan naar gekraaid. Een stripact is voor mij a priori geen inbreuk op de militaire veiligheid”, klinkt het.

“Dat het feestje plaatsvond in een kazerne, spreekt duidelijk tot de verbeelding”, gaat hij verder. “Maar in een kazerne zijn regelmatig afscheidsfeestjes, bijvoorbeeld wanneer een collega stopt. Militairen zijn geen koorknaapjes, hé. Dat het feestje plaatsvond in coronatijden, is problematisch.”

Geheugenverlies?

Bovendien vindt Huwart het merkwaardig dat de defensietop niets afwisten van het incident. “Want aangezien het gecatalogeerd werd als zeer ernstig veiligheidsincident, had dit moeten gemeld worden aan de hogere echelons. Zo werkt de procedure. Ofwel werd die meldingsprocedure dus niet gevolgd, ofwel weet de defensiestaf het wel, maar lijden ze aan geheugenverlies. Dat is de laatste nog al gebleken. Of ze het nu niet weten, of zeggen dat ze het niet weten: beide scenario’s zijn even erg.”