Door enkele clusterbesmettingen op jongerenkampen stegen de coronacijfers in de Kempen even erg fors, deze week dalen de cijfers weer. 

Door enkele clusterbesmettingen op jongerenkampen stegen de coronacijfers in de Kempen even erg fors, deze week dalen de cijfers weer. ©  RR

Kempense besmettingen nemen een duik

Kempen -

Het aantal nieuwe besmettingen in de Kempen zakte de voorbije week naar een gemiddelde van 53 per dag. In de week voordien waren er dat nog 69. In de ziekenhuizen is er wel een beperkte toename van patiënten.

Hans Otten

Het besmettingscijfer in de Kempen blijft al sinds de nationale feestdag op 21 juli wat ter plaatse trappelen. Maar sinds midden deze week heeft het wel een duidelijke duik genomen. Met 372 nieuwe besmettingen in zeven dagen tijd ligt de aangroei bijna een kwart lager dan de 486 besmettingen van de week voordien. Dat is vooral terug te brengen naar enkele kampbesmettingen bij Herentalse en Laakdalse verenigingen tien dagen geleden.

 

 ©  GVA

Toen keerde onder meer een jeugdvereniging uit Laakdal met een besmette persoon terug van een vakantiekamp. Bij de navolgende test van alle 161 kampgangers bleken er in eerste instantie 33 positief te zijn, waarna iedereen in quarantaine ging. De tweede test volgde enkele dagen geleden. “Daarbij kwam nog een tiental bijkomende positieve testen aan het licht”, zegt burgemeester Tine Gielis (CD&V) van Laakdal. “Het goede nieuws is dat bijna iedereen hooguit lichte symptomen vertoont, maar niet echt ziek is.”

Beperkte stijging

Een gelijkaardig verhaal in Herentals waar onder meer een sportvereniging met tientallen besmettingen terugkeerde van een kamp in Tsjechië. Ook daar bleek het virus bij de tweede test nog uitbreiding te hebben genomen, maar opnieuw lijkt quasi iedereen weinig tot geen last van de besmetting te ondervinden. Dat deze pieken na de kampterugkeer niet meer in de huidige weekcijfers voorkomen, is de voornaamste reden dat zich nu een sterke daling manifesteert. De voorgaande weken dreven clusterbesmettingen binnen verenigingen uit Mol, Geel en Meerhout het Kempense gemiddelde ook al op.

Met 56 besmettingen in zeven dagen tijd voert Herentals het Kempense lijstje aan, gevolgd door Turnhout (+54), Mol (+26), Geel en Hoogstraten (elk +24), Arendonk (+19), Herselt en Meerhout (elk +17). Slechts in zeven van de 27 gemeentes is er sprake van een stijging in vergelijking met de voorgaande week.

Niet levensbedreigend

In het Ziekenhuisnetwerk Kempen blijft het aantal coronapatiënten eerder beperkt. De vier Kempense ziekenhuizen tellen samen slechts een tiental opgenomen patiënten. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de week voordien, maar het aantal blijft laag en slechts drie van hen hebben intensieve zorgen nodig. “Opgenomen patiënten zijn niet levensbedreigend ziek en hebben maar tijdelijk ondersteuning nodig, vaak door onderliggende aandoeningen”, klinkt het. “De situatie in het ziekenhuis bewijst duidelijk het effect van de vaccinaties.”

Voor die vaccinatietrein komt het eindstation stilaan in zicht. Intussen heeft zelfs 78% van de 12- tot 17-jarigen zijn eerste prik ontvangen. Naar de volledige bevolking ligt de mediaan op 81%, variërend tussen 71% (Baarle-Hertog) en 83% (Grobbendonk, Herenthout, Herselt, Laakdal, Vorselaar en Westerlo).