Anny Caers overhandigde na een halve eeuw het Mariabeeldje voor de gerestaureerde kapel aan waarnemend burgemeester Francis Stijnen. 

Anny Caers overhandigde na een halve eeuw het Mariabeeldje voor de gerestaureerde kapel aan waarnemend burgemeester Francis Stijnen. © Wouter Adriaensen

Na een halve eeuw is Maria weer thuis

Turnhout -

Het kapelletje in de Jachthoornstraat is gerestaureerd en officieel heropend. Na meer dan vijftig jaar staat het Mariabeeld, dat afkomstig zou zijn uit Congo, er weer op zijn plaats.

Wouter Adriaensen

Het kapelletje werd in de jaren zestig gebouwd, volgens de ene door de aannemer die in de wijk woningen plaatste in opdracht van de toenmalige TMH, vandaag De Ark, volgens de andere door buurtbewoners zelf met overschotten van het bouwmateriaal. “Er werden foto’s gemaakt van communicanten en in mei werd er feest gevierd”, weet Jean-Pierre Maes van buurtwerking De Gulden Vellekens. “Het onderhoud werd bekostigd met een jaarlijkse omhaling. Die viel echter stil waardoor het kapelletje de laatste jaren in slechte staat verkeerde.”

De Gulden Vellekens besloot het bouwwerk te restaureren en plaatste foto’s op Facebook, die ook Anny Caers onder ogen kwamen. “Mijn hele jeugd heb ik tegenover het kapelletje gewoond”, vertelt ze. “Mijn man Stan was een gelovige boerenzoon. Toen hij voor de zoveelste keer het Mariabeeldje in het gras vond na een vandalenstreek, heeft hij het mee naar huis genomen. Het mocht pas terug als de kapel werd gerenoveerd.”

Goed verzorgd

Het beeldje zou door een zekere pastoor Aerts van de Middelareskerk meegebracht zijn uit Congo en geschonken zijn aan de buurt, zegt Anny. “Meer dan vijftig jaar heeft het bij ons thuis gestaan, ik heb het altijd goed verzorgd. (geëmotioneerd) Mijn man is helaas vorig jaar overleden, hij kan deze hereniging dus niet meer meemaken.”

De buurtbewoners konden voor de restauratie van het houtwerk rekenen op leerlingen van PT²O, de vroegere VTST of ‘vakschool’ in de Zandstraat. Het glas werd vernieuwd door Glaswerken Vanheertum uit Turnhout. Er werd ook een subsidiedossier ingediend bij het stadsbestuur. “We willen eerst een inventarisatie van de kapelletjes maken”, zegt waarnemend burgemeester Francis Stijnen (CD&V). “Er zijn er veel in Turnhout, van beeldjes aan huizen tot echte gebouwen. Daarna gaan we een subsidiereglement aanmaken zodat ook andere mensen aangespoord worden deze traditie in ere te houden.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio