© ATV

“Covid Safe” editie van Jazz Middelheim afgetrapt in Antwerpen

In Park Den Brandt in Antwerpen is het startschot gegeven voor vier dagen Jazz Middelheim. Het festival is een van de eerste evenementen die gebruikmaken van de Covid Safe regels die sinds vrijdag van kracht zijn en waarbij je na het tonen van het gelijknamige certificaat geen rekening meer moet houden met mondmaskers of social distancing.

Wouter van BiezenBron: Belga

In tegenstelling tot onder meer Pukkelpop en Tomorrowland lijkt Jazz Middelheim er dus wél in geslaagd om een ‘normaal’ festival te laten plaatsvinden. Helemaal zorgenvrij was de organisatie de voorbije dagen echter niet. Sowieso was het dit jaar moeilijk om buitenlandse acts te strikken en op het allerlaatste moment haakten de voor vrijdag geplande Alfa Mist en Emma-Jean Thackray af omwille van de coronabeperkingen om naar ons land af te reizen. Met Boombox Experiments en Dans Dans trok Jazz Middelheim voor zover dat mogelijk was waardige vervangers van eigen bodem aan. De headliner was hoe dan ook al Belgisch: het gevierde STUFF. van drummer Lander Gyselinck mag de openingsdag afsluiten.

De Covid Safe procedure leidt vrijdag vooralsnog niet tot grote problemen. De meeste bezoekers raken vlot binnen na het tonen van hun certificaat, hetzij om hun volledige vaccinatie te bewijzen, hetzij met een negatief testresultaat of herstelbewijs. Om te vermijden dat mensen binnen zouden geraken met andermans certificaat moet je ook je identiteitskaart tonen. Op de festivalwei zelf is er zoals verhoopt nog weinig van coronabeperkingen te merken, al voelt het soms nog wat onwennig aan. Het publiek staat echter als vanouds dicht bij elkaar in de tent aan het podium of vlijt zich neer op het gras of de stoeltjes errond, soms in behoorlijk grote groepen. Alleen het horecapersoneel en andere medewerkers van het festival dragen een mondmasker.