Henk Van Nieuwenhove, Guido De Coninck, Thomas Eyskens en Marc Van Camp van Het Paradijs samen met Pascal De Winter bij werk van haar vader.  © Sven Van Haezendonck

Het Paradijs zet bekende Mechelse kunstenaars in de vitrine

Mechelen -

Het is precies een jaar geleden dat de Mechelse kunstenaar Jan De Winter overleed. Het Paradijs eert hem met een kleine hommage. Dat is nog maar het begin, want de vzw van kunstminnende Maneblussers zet in 2022 ook bekende namen als balleticoon Hortense Champagne en dichter Herman De Coninck in de vitrine.

Sven Van Haezendonck

Doorwinterde kunst- en cultuurliefhebbers hebben de vzw Het Paradijs begin dit jaar opgericht. Die wil Mechelse kunstenaars van allerlei slag in de kijker plaatsen. In maart brachten ze als eerste hulde aan Frans Croes, bekend kunstenaar en geestelijke vader van de Mechelse Kabouters. Het was dit voorjaar tien jaar geleden dat hij stierf. Hij was net geen 75 geworden.

LEES OOK: Kunstminnende Mechelaars eren Paps Kabouter

Nog zo’n man die kleur gaf aan de Mechelse kunstwereld is schilder en cartoonist Jan De Winter. Het is vrijdag 13 augustus exact een jaar geleden dat hij op 84-jarige leeftijd overleed. Zijn dood was ook de aanleiding voor de oprichting van Het Paradijs. Met een kleine hommage herdenken de kunstminnende Mechelaars hem. “We doen dat door op drie plaatsen een selectie uit zijn oeuvre tentoon te stellen”, zegt Marc Van Camp, een van de bezielers van Het Paradijs.

Werken van De Winter zijn twee maanden lang te zien in de vitrines van de voormalige schoenwinkel Crispino in de Befferstraat en in het voormalige roemrijke café Herten Aas op de Haverwerf. Een derde locatie is de expositieruimte van café De Wei in de Nauwstraat, vlak bij de Vismarkt. Het Paradijs is ook volop bezig met een inventaris van zijn werk en bereidt een documentaire voor. In 2023 moet een retrospectieve het orgelpunt worden.

LEES OOK: Kunstenaar Jan De Winter (84) overleden

Zijn dochter Pascale is blij met die aandacht. “Mijn vader was vooral een man die kunst maakte. Ik wil zijn werk graag meer promoten. Al weet ik niet of ik het zonder de hulp van Het Paradijs klaargespeeld zou krijgen”, vertelt ze.

Wijlen Jan De Winter. ©  Luc Perdieus

“De hommage is een voorsmaakje van ons artistiek project”, zegt Van Camp. Tijdens de Open Monumentendag willen de Mechelaars achter de vzw dat voorstellen in de Heilig Hartkerk in de Adegemstraat. “Die kerk willen wij samen met de stad omtoveren tot een bloeiend cultuurcentrum en een sociale ontmoetingsplaats. We zijn nog op zoek naar partners”, vertelt Henk Van Nieuwenhove, een van de andere bezielers.

Hortense Champagne honderd jaar

Voor 2022 kondigt zich een druk cultureel programma aan. Zo komt er in maart in het Conservatorium een tentoonstelling om Hortense Champagne te herdenken. “De grande dame van het Mechels ballet overleed vorig jaar, volgend jaar zou ze 100 worden. Dat willen wij vieren, onder andere met een champagne die we ‘Madame Champagne’ dopen”, legt Van Nieuwenhove uit.

LEES OOK: Madame Hortense (98) slaapt zachtjes in: “Ze ademde ballet”

Volgend jaar organiseert de vereniging tijdens het weekend van 20 tot 22 mei een grote hommage voor dichter Herman De Coninck. Dan is het 25 jaar geleden dat hij op amper 53-jarige leeftijd overleed. “Veel mensen denken dat hij een Antwerpenaar is, maar hij is geboren in Mechelen”, zegt Thomas Eyskens.

Het Paradijs werkt aan een tentoonstelling met werk van zijn dochter en zus. “In Het Predikheren zouden we in samenwerking met Het Letterhuis een biografische tentoonstelling willen opzetten”, vertelt Eyskens. Het Paradijs smeedt ook plannen om een van zijn gedichten aan te brengen op de Plaisancebrug. “Dat is nog in onderhandeling, maar het zou mooi zijn als dat lukt. Zijn geboortehuis staat vlak in de buurt”, zegt Thomas Eyskens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen