Ludo De Schutter, Leo Callens en Ludo Segers halen herinneringen op in hun ‘dikke Scarfsboek’ 

Ludo De Schutter, Leo Callens en Ludo Segers halen herinneringen op in hun ‘dikke Scarfsboek’ © JW

BLIJVEN PLAKKEN. In die jaren feesten en dansen? Dan moest je bij The Scarfs zijn

Aartselaar -

Als uitgaansbuurt was Aartselaar niet erg gekend. Toch was het aantal cafés in en om het dorpscentrum amper te tellen. En voor hun feestjes en bals had de gemeente met The Scarfs zelfs een eigen populair dansorkest.

 

In de jaren zeventig telde de gemeente opvallend veel cafés. Nogal wat van die zaken hadden naast hun gelagzaal ook wel een zaal of zaaltje waar het toenmalige jonge volkje voor dansfeestjes, toen als bals omschreven, naartoe trokken.

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Op het podium stond toen vaak het populaire balorkest The Scarfs. Zes kameraden uit de eigen gemeente ontpopten zich tot muzikanten die de hits en populaire deuntjes van dat moment perfect wisten na te spelen.

The Scarfs in de jaren 70

The Scarfs in de jaren 70 © RR

Ludo De Schutter (75), Leo Callens (75) en Ludo Segers (68) waren drie van hen die maar wat graag dankzij een dik fotoboek herinneringen ophalen.

Gestart als beatgroep

“Eind jaren zestig waren we als beatorkest gestart”, zegt trompettist Ludo De Schutter. “Repeteren deden we in ’t Schureke aan het Laar waar we ook onze eerste bals speelden. Toen deze zaak werd afgebroken verhuisden we naar De Drij Hoefijzers om later naar D’Day en De Vrede te trekken. Het is toch straf om nu te zien hoe alles evolueert want geen enkele van die zaken bestaat nu nog.”

Het verdwenen café De Vrede

Het verdwenen café De Vrede © RR

Repeteren en optreden in de Drij Hoefijzers

Repeteren en optreden in de Drij Hoefijzers © RR

Maar The Scarfs, bleven al die tijd wel bestaan. Het orkest kon zowat alle muziekgenres aan en kreeg zelfs een uitbreiding tot Scarfs Big Band. Toch blijven de dansavonden in de jaren zeventig en tachtig tot hun mooiste herinneringen behoren.

Met Ann Christy

“We hebben toen als begeleidingsband voor meerdere van onze Vlaamse artiesten gespeeld”, zegt Leo Callens. “De mooiste herinneringen houden we misschien wel over aan Ann Christy. Verschillende keren kwam ze naar Aartselaar om te repeteren om nadien ook hier te blijven plakken.”

Het resulteerde voor Leo en zijn vrienden dat The Scarfs ook buiten de gemeentegrenzen als balorkest gevraagd werden. Zo traden ze onder meer verschillende keren op in ‘Het Witte Paard’ en het Casino in Blankenberge.

Boze John Terra

Toch was niet elke Vlaamse artiest fan van The Scarfs. “Tijdens een pauze van een optreden hier, begaven we ons in de zaal om even een pintje te drinken” lacht Ludo. “Ik riep een garçon en bezorgde hem onze bestelling. Bleek dat het om John Terra ging die naar ons optreden kwam luisteren om eventueel op zijn fanbal op te luisteren. Hij heeft ons nooit gecontracteerd!”

Gezellig doorzakken

Café Olympia een van de vele in het dorpscentrum

Café Olympia een van de vele in het dorpscentrum © RR

Naast zelf musiceren, waren The Scarfs ook gekend als serieuze doorzakkers. Na hun optredens zochten ze in de gemeente vaak nog naar een zaak die nog open was. In de jaren tachtig was dat ‘Den Brikeljon’ aan de Pierstraat. Het was de enige dancing die de gemeente ooit rijk was.

“Als we eens geen weekend moesten optreden hadden we het plan opgevat om een kroegentocht te ondernemen”, herinnert Ludo Segers zich nog levendig. “Maar er waren toen zoveel cafés in het dorp dat het ons nooit gelukt is.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

 (JEF WIJCKMANS)

MEER OVER Blijven Plakken

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio