Aan de toog in café Sint-Lambertus. 

Aan de toog in café Sint-Lambertus. © René Goukens

BLIJVEN PLAKKEN. ’Bij de Goukens’, waar het verenigingsleven thuis was

Laakdal -

De vijftigers en zestigers van nu kusten hun eerste lief wellicht op een jeugdfuif in een feestzaal in Laakdal. Het uitgaansleven in de jaren ’80 en ’90 speelde zich vooral af in de eigen gemeente, maar er werd wel druk gependeld tussen Klein-Vorst, Eindhout en Veerle.

Annelies Frederickx

René Goukens en Lizette Baelus openden in 1974 café Sint-Lambertus, de ‘Lambeir’ in de volksmond. Ze kregen 38 jaar lang alle generaties Laakdallers over de vloer, in hun café en de bijbehorende feestzaal. ‘Bij de Goukens’ was het verenigingsleven thuis, en dat bleef zo tot de sluiting van het etablissement in 2012.

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Lizette en René halen graag herinneringen op aan hun tijd in Sint-Lambertus.

Lizette en René halen graag herinneringen op aan hun tijd in Sint-Lambertus. © AF

“In Eindhout hadden we geen parochiaal centrum. Dus zat iedereen bij ons”, vertelt René Goukens. “In de jaren ’80 en ’90 was Laakdal een rustig dorp. In die 38 jaar maakte ik welgeteld drie vechtpartijen mee, en dat was dan nog met niet-klanten.”

“Laakdal was een rustig dorp, maar met een levendig verenigings- en uitgaansleven. Iedere generatie had zo haar gewoontes. Zo gingen de gepensioneerden na een begrafenis nog een pint drinken. Het gebeurde dat er na een misviering een groep ouderen in het café kwam en dat zij tot ’s avonds laat aan de toog hingen.”

Hoogdagen van de verenigingen

“Het waren ook de hoogdagen van de verenigingen. Iedereen in het dorp was wel lid van een van de vele verenigingen. Onze zaal was altijd gereserveerd door bijvoorbeeld de fanfare of de dansgroep. Die hielden niet alleen vergaderingen bij ons, maar ook een jaarlijks bal.”

Optreden van de fanfare in zaal Sint-Lambertus.

Optreden van de fanfare in zaal Sint-Lambertus. © René Goukens

“De jongeren gingen vooral op stap in jeugdcafés zoals De Kroon en in het weekend waren de jeugdfuiven immens populair. Er werden Chirofuiven in onze zaal georganiseerd en die lokten tot zes- of zevenhonderd feestvierders. Voor een jeugdfuif kwam iedereen uit de hele gemeente samen en werd er druk gependeld. Voor de jaarlijkse kroegentocht legden ze zelfs bussen van De Lijn in, die tussen Veerle, Vorst en Eindhout reden.”

“De apotheose vond bij ons plaats. Dan zat de zaal afgeladen vol”, vertelt René. “Andere hoogdagen in die tijd waren de kermis en de Zonne-run, die begin jaren ’80 voor het eerst uitreed.”

De start van de Zonne-run voor café Sint-Lambertus.

De start van de Zonne-run voor café Sint-Lambertus. © René Goukens

Als cafébaas kende René Goukens heel Laakdal en alle Laakdallers. “Een cafébaas was een moderne biechtvader, zeker ’s nachts. Ik wist wie ik moest aanspreken om nieuws te horen, maar ook wie perfect was om nieuws te verspreiden. Ik was trouwens niet de enige. De champetter was een strenge mens. Hij controleerde geregeld of we het sluitingsuur wel respecteerden. Dan kwam hij om 1u ’s nachts langs, maar zijn controle durfde soms wel eens enkele uren uit te lopen. Zijn motto was ‘aan de toog hoor je het meeste’.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

MEER OVER Blijven Plakken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio