©  BELGA

Bondscoach na denigrerende uitspraken Sporza-journalist over Belgian Cats: “Een ontslag vind ik zelf wel heel hard”

De denigrerende uitspraken van Sporza-journalist Eddy Demarez over de Belgian Cats gingen als een schokgolf door de Belgische sportwereld. De basketbalvrouwen vroegen zijn ontslag, maar zo ver wil bondscoach Philip Mestdagh niet gaan. Dat zegt hij aan De Krant van West-Vlaanderen.

Vincent Van GenechtenBron: De Krant van West-Vlaanderen

LEES OOK: Belgian Cats-kapitein Ann Wauters na uitspraken Eddy Demarez: “Als je in een vrouwensport te mannelijk bent, word je daarop afgerekend”

De commentator gaf afgelopen zaterdag uitleg bij de terugkeer van een aantal Belgische atleten uit Tokio. Toen hij dacht dat de camera niet meer liep, deed Demarez ook uitspraken over de geaardheid van de Belgian Cats. Een filmpje van die uitspraken deed al snel de ronde op sociale media. Zowel collega’s, sportlui als politici reageerden verbolgen. De VRT zette Demarez op non-actief.

Voor de Belgian Cats was dat niet voldoende. In een officiële reactie vroegen ze dat Demarez zélf zijn ontslag zou indienen en dat, als hij dat niet wil, de VRT hem zou ontslaan. “Discriminatie en mentaal welzijn zijn twee thema’s die in de sportwereld bijzondere aandacht verdienen”, klonk het in een statement. “Dagelijks merken we dat er nog veel marge is voor verbetering. Basketball Belgium beraadt zich dan ook samen met de speelsters of verdere juridische acties noodzakelijk zijn.”

 

 ©  BELGA

Het was tot nu toe wachten op een reactie van Philip Mestdagh, sinds jaar en dag de man achter het succes van de Cats en vader van Kim en Hanne Mestdagh. Tot nu.

“Ik kan er inkomen dat mijn speelsters gechoqueerd waren. Die uitspraken waren natuurlijk heel ongepast”, aldus de bondscoach bij De Krant van West-Vlaanderen. “Kim, die al jaren samen is met de Italiaanse speelster Giorgia Sottana, is natuurlijk geschrokken. Maar eigenlijk was Hanne, die niet lesbisch is, een stuk harder in haar reactie. Sommigen pleiten voor een ontslag, maar dat vind ik zelf wel heel hard. Veel liever zou ik hebben dat beide partijen samenkomen en dit als grote mensen kunnen bespreken en uitpraten. In deze zaak zijn er geen winnaars en verliezers. En vooral: we mogen niet vergeten dat beide partijen elkaar in de toekomst nog nodig zullen hebben.”

Mestdagh zegt ook nog dat hij er “goede hoop” op heeft dat de zaak “uitgepraat” kan worden.