De bemanning van De Roeispaan, urban edition: Indy, Alexander en Thomas   

De bemanning van De Roeispaan, urban edition: Indy, Alexander en Thomas  © JAA

De Roeispaan gooit het over een andere boeg: urban chillen langs Albertkanaal

Wijnegem -

De honderden fietsers die dagelijks langs het Albertkanaal trappen, maar ook liefhebbers van een metropolitane zomerbar, hebben er met De Roeispaan een leuke stopplaats bij. De nieuwe kapiteins Alexander Albicher, Thomas Stafleu en Indy Gharbharan hebben de leegstaande horecazaak onder de ‘banaanbrug’ naar hun hand gezet. Het is ‘work in progress’, maar na een jaar hard werken steekt de nieuwe ‘crew’ van De Roeispaan nu toch al van wal.

Jan Auman

Intussen bijna vijf jaar geleden besloten Jan Van Beeumen en Monique Janssens, die De Roeispaan dertig jaar lang hadden uitgebaat, hun anker te lichten en andere oorden op te zoeken. Sindsdien stond de bekende taverne leeg en was ook de toekomst van De Gistfabriek, waarin de zaak is ondergebracht, onduidelijk. Dat had veel te maken met de plannen voor de nieuwe brug over het Albertkanaal.

“Maar intussen weet ik dat de aanloop van de brug vlak naast, maar niet door mijn oud-industriële gebouw zal lopen”, aldus een opgeluchte eigenaar Stefan Vanderlinden. “De tuin en jammer genoeg ook de prachtige wilde kastanje zullen de werken niet overleven. Maar tot zolang kan dit nieuwe creatieve trio dat ik aan boord heb gehesen haar ding doen. Ik geloof in hen.”

Upperdeck

Alexander Albicher (45), Thomas Stafleu (38) en Indy Gharbharan (26) hebben elk al flink wat ervaring opgedaan in artistieke cateringprojecten. Alexander – gedoctoreerd historicus uit Nederland – baat met Keukentuig onder meer Upperdeck uit, de leuke kantine van het Red Star Line Museum. Hij was het ook die vier treinwagons verbouwde tot zomerbar Bahnhof, die enkele jaren gestationeerd was in Spoor Oost.

Overal waar je kijkt, ontdek je maritieme details 

Overal waar je kijkt, ontdek je maritieme details © JAA

Thomas Stafleu, die opgroeide in Schilde en als kind vaak in de oude Roeispaan kwam, is net als zijn overleden vader Roger Thibau kunstenaar, maar kan ook aardig in potten roeren. Met zijn zelfgemaakte ambulante koffiebar trok de barista heel Europa door om festivalgangers van de nodige cafeïne te voorzien. Dichter bij huis stilde Thomas de honger van concertbezoekers in Trix met originele ‘streetfood’. “Mijn jianbing, een Chinese hartige ontbijtpannenkoek, leerde ik bereiden toen ik kok was in Parijs”, vertelt de wereldreiziger.

Amsterdam

Indy Gharbharan komt uit Amsterdam en draait al haar hele beroepsleven mee in de horeca, waarbij ze van zowat alle jobs heeft geproefd. “Daarnaast is ze sterk in organisatie en onze ideale derde partner om De Roeispaan, dit project waarvoor we voor het eerst de krachten bundelen, te helpen slagen”, vertelt Thomas.

De toog van hun prachtige vintage buitenbar recupereerden de uitbaters van een oud Mechels café.

De toog van hun prachtige vintage buitenbar recupereerden de uitbaters van een oud Mechels café. © JAA

“We willen hier vooral geen gelikte taverne uitbaten. Eerder een stedelijke enclave of grungy zomerbar in het charmante Wijnegem”, zegt Alexander. “De ligging bij het kanaal is prachtig. Rustig iets drinken of knabbelen van charcuterie of nacho’s in ons van recuperatiematerialen gemaakt tuinmeubilair; dat kan nu al. Maar de plannen zijn ambitieuzer. Straks kan je hier ook echt dineren, niet alleen buiten maar ook binnen, in onze prachtige gelagzaal op de eerste verdieping.”

Patrijspoorten

Als de kookkunsten van het trio dat de riemen van De Roeispaan in handen heeft, van hetzelfde niveau zijn als de manier waarop ze de zaak letterlijk in elkaar hebben getimmerd, dan ziet het er goed uit. Een prachtige toog weggehaald uit een oud Mechels café. Een op een oud legervoertuig gemonteerde houtoven. Een houten sloep die doormidden werd gezaagd en nu dienst doet als intieme zithoek. Patrijspoorten die een nieuw leven kregen als buitenverlichting en scheepsschoorstenen als dakversiering. Het zijn maar enkele van de leuke, vaak maritieme details die van een bezoek aan De Roeispaan een artistieke ontdekkingstocht maken. (jaa)

De Roeispaan ’s-Gravenwezelsteenweg 3 in Wijnegem. Ingang tuin beneden aan Albertkanaal bij banaanbrug. Elke dag open van 12 tot 1 uur. Dinsdag gesloten.

Van ene oude sloep werd een intieme zithoek gemaakt op het ‘bovendek’.

Van ene oude sloep werd een intieme zithoek gemaakt op het ‘bovendek’. © JAA

De nog lege, maar prachtige gelagzaal op de verdieping waar straks ook gegeten kan worden.

De nog lege, maar prachtige gelagzaal op de verdieping waar straks ook gegeten kan worden. © JAA

Een blik op de ‘cosy’ in het groen gelegen zomerbar.

Een blik op de ‘cosy’ in het groen gelegen zomerbar. © JAA

De oude scheepsschoorstenen lijken wel luidsprekers.

De oude scheepsschoorstenen lijken wel luidsprekers. © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio