De welpen zijn bijna twee maanden oud en gaan al vrolijk op ontdekkingstocht. Alleen zonder mama, maar toch nog veilig dichtbij broer of zus.  

De welpen zijn bijna twee maanden oud en gaan al vrolijk op ontdekkingstocht. Alleen zonder mama, maar toch nog veilig dichtbij broer of zus.  ©   Koen Nieuwenhuize

De foto uit de kraamkamer.  

De foto uit de kraamkamer.  ©  Zoo Antwerpen

1 / 2
thumbnail: De welpen zijn bijna twee maanden oud en gaan al vrolijk op ontdekkingstocht. Alleen zonder mama, maar toch nog veilig dichtbij broer of zus.  
thumbnail: De foto uit de kraamkamer.  

Volop kraambezoek bij leeuwenwelpen in de Zoo: “Ik kan uren kijken naar die kleintjes!”

Antwerpen -

In de Antwerpse Zoo brengt leeuwin Tasa sinds deze week haar drie welpjes mee buiten en dat hebben de fans snel ontdekt. Hoewel de mama met haar kroost nog in het separatieperk zit en niet altijd te zien is, schuiven de liefhebbers toch aan om een glimp op te vangen van de guitige drieling.

Bieke Lathouwers

Het panoramaperk is voorlopig nog opgesplitst. Het grootste, open gedeelte, wordt beurtelings betreden door Nestor en Kira. Het kleinere, door hekken omgeven separatieperk, is voor Tasa met haar jongen. Leeuwinnen zoeken voor de bevalling in het wild ook een geïsoleerde plek op en dat wordt in de Antwerpse Zoo op deze manier nagebootst. De eerste dagen zijn leeuwenwelpen blind en gevlekt en worden ze onder het struikgewas verstopt terwijl de moeder op zoek gaat naar eten. Intussen zijn de jongen bijna twee maanden oud, ze zijn al een pak gegroeid en gaan vrolijk op ontdekkingstocht.

Het is een beetje zoeken, maar wie geluk heeft, kan de welpen in het separatieperk zien vanop de panoramabrug. 

Het is een beetje zoeken, maar wie geluk heeft, kan de welpen in het separatieperk zien vanop de panoramabrug. ©  Dirk Kerstens

Die tocht is het best te bekijken vanop de panoramabrug in de Zoo en dat weten vooral de abonnees. “Wij zijn speciaal gekomen om naar de welpjes te kijken”, vertellen Merlijn (12) en Tijl (bijna 5) uit Gent. Net als zij aan het perk staan, kruipen de kleintjes binnen. Veel meer dan af en toe een snuitje en een stukje staart krijgen ze niet te zien. “Niet erg, we komen nog wel eens terug”, reageren de broers.

Merlijn en Tijl op zoek naar een glimp van de jonge dieren. 

Merlijn en Tijl op zoek naar een glimp van de jonge dieren. ©   Dirk Kerstens

Merlijn kijkt er nu al naar uit. “Enkele jaren geleden was er een nest kleine leeuwen in Planckendael. Toen zijn we ook heel vaak gaan kijken. Het is zo schattig om die te zien spelen. Als ze de volgende keer op het groot perk zitten, kunnen we hen ook wel zien ravotten denk ik.” Of ze nu teleurgesteld zijn? “Nee hoor, we hebben net hele mooie foto’s gemaakt bij de vlinders. Die zijn ook super mooi.”

Kijk daar, nog eentje

Odile en Mille vinden babydiertjes super schattig. 

Odile en Mille vinden babydiertjes super schattig. ©   Dirk Kerstens

Odile en Mille Lankers, beiden 4 en uit Herentals, hebben meer geluk. Zij zijn onder de indruk van stoere papa Nestor, maar ontdekken dan per toeval dat mama Tasa met haar kleintjes op pad is. Ze staan vol bewondering te staren. “Baby’s zijn altijd mooi”, gibberen ze. “Kijk, daar is er nog eentje.” Hun mama’s volgen hun wijzende vingertjes en tellen samen tot vier, een mama en drie kleintjes. “We wisten niet dat we leeuwenwelpjes konden zien, maar vinden het wel heel mooi. Jonge diertjes zijn vaak super schattig. Ook bij de apen hebben we de peutertjes zien spelen.”

Niet alleen de jonge meisjes zijn gek van babydiertjes. Ook iets rijpere dames komen op kraambezoek. Horty (73) uit Antwerpen is met haar vriendin José (80) uit Aartselaar op zoek naar de drieling. Beide dames zijn al jarenlang abonnee. “Sinds mijn zoontje klein was”, lacht José. “Nu is die 57. Ik ken intussen dus aardig mijn weg hier. Al is het nu wel even geleden. Corona nodigde niet echt uit om op stap te gaan.”

Horty is wel nog komen kijken, maar reageert even opgetogen dat er nieuwe bewoners te bewonderen zijn. De welpjes laten zich pas sinds deze week zien, het is dus een primeur voor beide dames. “Die speelsheid van jonge katten. Daar kan je uren op staan kijken, dat blijft plezant om te zien. De interactie tussen die jonge beestjes is echt geweldig. Ze lijken zo schattig. Let wel, lijken, want het blijven wilde dieren die erg agressief kunnen zijn. We zijn ook zo blij voor Nestor. Hij heeft zo getreurd toen zijn zus stierf. Tof dat hij niet meer alleen is. De leeuwen zitten nu ook in een schitterend perk.”

José (links) en Horty kunnen blijven kijken naar spelende katjes. 

José (links) en Horty kunnen blijven kijken naar spelende katjes. ©   Dirk Kerstens

Herintroductie

Ann uit Antwerpen kijkt en luistert geboeid mee terwijl de dames enthousiast vertellen. Zij is grote fan van de dierentuin en komt bijna dagelijks op bezoek. Zij heeft de drie musketiers al eerder gadegeslagen. Naast haar staat een collega-fan die met chique camera hoopt mooie beeldjes te schieten. Ze kennen de dieren bij naam en duimen voor een snelle herintroductie. “Sinds Tasa en de jongen apart zitten, botert het niet meer zo tussen Nestor en Kira. Hopelijk komt alles weer goed als iedereen weer samen kan.”

Ook Kira gaat op kraambezoek, al houdt ze het cadeautje dat ze vindt in haar perk wel voor zichzelf. 

Ook Kira gaat op kraambezoek, al houdt ze het cadeautje dat ze vindt in haar perk wel voor zichzelf. ©  Dirk Kerstens

Met een verrekijker in de hand ziet Ann hoe de kleintjes met hun mama weer naar binnenwandelen. Intussen is ook papa Nestor naar binnen. Hij komt achter het hek wel af en toe snuffelen bij de kleintjes, maar laat hen verder gewoon met rust. Terwijl Kira buitenkomt, zien we ook Tasa weer in haar perk. Zonder de jongen. Even reageert ze wat onwennig, maar al snel legt ze zich met een stuk vlees tussen haar voorpoten in het perk. Pas een half uur later worden de kleintjes weer bij Tasa gelaten. Tijd om te speculeren: waarschijnlijk nam de dierenarts de kleintjes even apart om hen te seksen en te chippen. Vermoedelijk gaat het om twee meisjes en een jongetje. Of dat klopt, maakt de dierentuin binnenkort bekend.

Mama’s kindje

Intussen valt het de omstaanders op dat twee van de drie jongen bijna altijd elkaars gezelschap opzoeken, het derde jong lijkt meer een moederskindje en wijkt amper van Tasa haar zijde. De twee lefgozers die alleen op pad gaan, zijn benieuwd naar Kira. Het miniduo loopt tot tegen het hek, waardoor de leeuwin geschrokken een stap achteruitzet. ‘Aangename kennismaking’, lijken ze te zeggen. En dan ontdekken de twee een stukje vlees dat mama heeft overgelaten. Hoe doet mama dat? Ruiken, likken en knabbelen: dat kunnen wij ook!

Mama Tasa houdt goed in de gaten of alles veilig is voor haar kroost. 

Mama Tasa houdt goed in de gaten of alles veilig is voor haar kroost. ©   Dirk Kerstens

Uberschattig en zo een spektakel gaat als een lopend vuurtje over de brug. Meteen groeit het aantal fans exponentieel. “Ik wil die mee naar huis nemen”, reageert een van de bezoekers. Dat is misschien toch wat gevaarlijk, nog eens terugkomen, lijkt een betere optie.

Eerste welpjes sinds 2012

Er zijn al eerder welpjes geboren in de Antwerpse Zoo, maar intussen is dat alweer een tijdje geleden. In 2012 beviel leeuwin Maouli in het panoramaperk. Ze kreeg twee welpen, maar eentje haalde het niet. Het andere jong was Nestor, de papa van deze drieling. Daarvoor was het geleden van 2001. Toen werd Maouli mama van vijf welpen, onder hen Caitlin.

De kleintjes die nu geboren zijn, vormen het begin van een nieuw kweekprogramma. Genetisch gaat het om een belangrijke bloedlijn, want het zijn West-Centraal Afrikaanse leeuwen. Een ondersoort die sterk bedreigd is. Deze jongen zijn de eersten in een nieuw kweekprogramma. Zo hopen de verzorgers om de wilde soortgenoten van Tasa en co te helpen overleven. Door nu een reservepopulatie op te bouwen, hoopt de dierentuin een steentje bij te dragen in het behoud van deze ondersoort.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio