In een loods achter deze afgelegen hoeve aan Nieuwkerk in Poppel kwam in december vorig jaar het drugslabo aan het licht. 

In een loods achter deze afgelegen hoeve aan Nieuwkerk in Poppel kwam in december vorig jaar het drugslabo aan het licht. © Bart Van den Langenbergh

Drugslabo in Kempense hoeve: zowel ‘koks’ die drugs maakten als eigenaars veroordeeld tot drie jaar cel

Poppel -

De rechtbank in Turnhout veroordeelde een 30-jarige Colombiaan en een 53-jarige Mexicaan elk tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel voor de productie van synthetische drugs in een loods aan een afgelegen hoeve aan Nieuwkerk in Poppel (Ravels). De twee eigenaars van de hoeve zijn ook veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het drugslabo.

Bart Van den Langenbergh

De speurders kwamen op 18 december 2020 het drugslabo in Poppel op het spoor nadat een Colombiaan aan een tankstation net over de grens met Nederland zelf de politie aansprak. Het bleek te gaan om de 30-jarige Cristian M.R. Hij beweerde dat hij uit een hoeve met een drugslabo aan Nieuwkerk in Poppel was gevlucht.

De politie voerde een huiszoeking uit in het afgelegen pand met drie grote loodsen en stallen. In een van de loodsen vonden de onderzoekers een labo voor de productie van zogenaamde methamfetamines of synthetische drugs.

Uit zwembad drinken

Enkele uren na de huiszoeking ontving de politie een melding van een bewoner uit Poppel over een verdachte man in zijn tuin. De politie kon daar de Mexicaan Sergio S. (53) in de boeien slaan. Hij was schaars gekleed en was water uit een zwembad aan het drinken.

Het Openbaar Ministerie had vorige week nog vijf jaar cel gevorderd voor de twee mannen die als ‘koks’ in het labo aan het werk waren. De rechtbank veroordeelde elk van hen uiteindelijk tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel. Enkel de periode dat ze in voorhechtenis verbleven, behoort tot het effectieve deel van de celstraf. De twee daders zaten sinds eind december in de cel. Ze kregen elk nog een boete van 8.000 euro, waarvan de helft effectief.

Winstbejag

Ook Josepha H. (59) en Jozef H. (66), de eigenaars van de hoeve in Poppel, zijn mee veroordeeld. Zij kregen elk een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar effectief, en een boete van 8.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Hoewel ze dat zelf ontkenden, waren ze volgens de rechtbank op de hoogte van het labo in hun hoeve, vlak bij de grens met Nederland.

“Ze lieten daar een sanitaire container plaatsen om werken te laten uitvoeren, maar ze konden voor die werken geen concrete plannen voorleggen”, oordeelde de rechtbank. “Cristian M.R. verklaarde zelf dat ze twee dagen lang hun behoefte moesten doen in een vuilniszak en dat daarna de container werd geplaatst.”

Volgens de rechters hebben de beklaagden de feiten louter gepleegd uit winstbejag en hielden ze geen rekening met de gevaren van drugsgebruik voor de volksgezondheid.

LEES OOK: Op zoek naar de pillendraaiers, de wietboeren en de Corleone’s van de Kempen

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio