De bouw van het eerste podium op Groezrock 

De bouw van het eerste podium op Groezrock © Groezrock

BLIJVEN PLAKKEN. Groezrock: “Buren dachten dat ze heel Gestel gingen afbreken”

Meerhout -

Meerhout heeft een rijke festivalgeschiedenis. Dankzij Groezrock was de kattengemeente decennialang het mekka voor de liefhebbers van punk. De topeditie lokte maar liefst 35.000 muziekliefhebbers naar Gestel.

Annelies Frederickx

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Wat Dessel is voor de metalfans, was Meerhout-Gestel voor de aanhangers van de punkrage. “We hebben Gestel inderdaad op de kaart gezet met Groezrock”, vertelt Jos Tordoor, één van de initiatiefnemers. “In de jaren ’70 had Meerhout een hele folklore van cafés. In Gestel bijvoorbeeld waren er maar liefst dertig drankgelegenheden, terwijl het gehucht amper zevenhonderd inwoners telde. Er werden ook tal van evenementen georganiseerd zoals bijvoorbeeld Spel zonder Grenzen. Om geld in het laatje te brengen, organiseerden we met de harmonie Sint-Jorisgilde een vrijetijdsbeurs met oude ambachten en daaruit is Groezrock voortgekomen. Om de (kostelijke) tent optimaal te benutten, organiseerden we samen met de studentenclub Horizont een fuif en kwam bijvoorbeeld De 2 Belgen optreden.”

Jos Tordoor blikt tevreden terug op de hoogdagen van Groezrock

Jos Tordoor blikt tevreden terug op de hoogdagen van Groezrock © AF

“Op dat moment floreerde Apollo Rock in Meerhout-Zittaart, wat ons inspireerde om ook een festival uit de grond te stampen. De eerste editie organiseerden we aan Grasheuvel, waar de naam Groezrock op geïnspireerd is. Onze eerste drie tot vijf edities waren verlieslatend. Toch hebben we doorgebeten, maar dan wel in een ander muziekgenre, namelijk punk.”

De eerste bezoekers van Groezrock

De eerste bezoekers van Groezrock © Groezrock

“Onze eerste editie begin jaren ’90 was eerder kleinschalig en lokte iets meer dan duizend muziekliefhebbers. Het jaar nadien daagden 2 of 3.000 festivalgangers op en hadden we te weinig drinken en eten, wat we allemaal in eigen beheer deden. We startten met 300 vrijwillige helpers en in de topjaren waren dat er zelfs 800. Gestel werd plots overspoeld door punkers met hanenkammen en groene haren. De inwoners dachten dat ze heel Gestel gingen afbreken, maar het waren allemaal brave, sympathieke meisjes en jongens. In het weekend van Groezrock was er trouwens altijd een stoet van auto’s en bussen te zien, maar ook voetgangers. In Gestel was er namelijk geen geldautomaat en dus moesten de festivalgangers te voet naar Meerhout-Centrum komen om geld af te halen.”

“Rond de eeuwwisseling was er grote paniek, want we ontvingen een bericht dat de Hells Angels op bezoek zouden komen, samen met Madball. Er werd ons meegedeeld, dat ze geen inkom wilden betalen en in die tijd durfde niemand hen een strobreed in de weg te leggen. Dat waren spannende momenten en de politie stond achter hoeken en kanten. Uiteindelijk stapten zes Hells Angels uit de bus. Ze hebben flink verteerd en geen overlast veroorzaakt, dus we maakten ons zorgen voor niets.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

MEER OVER Blijven Plakken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio