©  BELGAIMAGE

Shell bereid om 95 miljoen dollar te betalen voor olieschade in Nigeria in 1970

Bron: BELGA

Olie- en gasconcern Shell is ermee akkoord gegaan om 95 miljoen euro over te maken aan de gemeenschappen in het zuidoosten van Nigeria van wie de gronden vernietigd werden door olielekken in 1970. Dat hebben de advocaten van beide partijen gemeld.

“De betaling van 45,9 miljoen naira (94,9 miljoen euro) aan de eisers is bedoeld om volledig en definitief te aan het vonnis te voldoen”, aldus het Nigeriaanse filiaal van de Nederlands-Britse groep, de Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC), in een persbericht. De compensatie werd jaren terug door de rechter al vastgesteld en wordt nu ook daadwerkelijk uitbetaald. De advocaat van de gemeenschappen van Ejama-Ebubu, in de staat Rivers, bevestigt het nieuws.

Shell benadrukt dat het om lekkages gaat die werden veroorzaakt tijdens de Nigeriaanse burgeroorlog die duurde van 1967 tot 1970. Volgens een verklaring van het bedrijf gaat het om een moeilijke periode die heeft geleid tot aanzienlijke schade aan de gas- en olie-infrastructuur in de Niger-delta.

Shell zegt geen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de lekkages te aanvaarden via zijn joint venture SPDC. Bovendien zijn de locaties waar het om gaat volgens het olieconcern volledig gesaneerd.

Vastgoed

Jobs in de regio