De collega’s van Charlotte (links) zijn snel op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor Côté Solidarité. Derde van rechts: Nathalie uit Ravels die haar schouders mee onder het project zette. 

De collega’s van Charlotte (links) zijn snel op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor Côté Solidarité. Derde van rechts: Nathalie uit Ravels die haar schouders mee onder het project zette. © rr

Nathalie bereidt dagelijks 8.000 maaltijden voor slachtoffers overstromingen: “Hopeloos op zoek naar nieuwe locatie”

Ravels, Luik -

Nathalie Frégeot, een Franstalige uit Ravels, is hopeloos op zoek naar een nieuwe locatie in de buurt van Luik om dagelijks achtduizend maaltijden te bereiden. Na een oproep op Facebook besloot ze samen te werken met een restaurant dat zich inzet om slachtoffers van de overstromingen te helpen. Probleem: de school waar ze nu zitten, kunnen ze na het weekend niet meer gebruiken.

Britt Peeters

Al dagenlang is de Ravelse Nathalie Frégeot druk in de weer in Wallonië om haar steentje bij te dragen na de verwoestende overstromingen. Vanuit Jupille in Luxemburg vertelt ze hoe ze in een school vlees aan het sorteren is om maaltijden voor slachtoffers te bereiden.

“Na de overstromingen wilde ik meteen in Wallonië gaan helpen. Op Facebook zag ik een oproep van Charlotte Depierreux, de eigenares van restaurant Côté Cour Côté Jardin in Luik. Zij zocht mensen om ontbijt te bereiden en uit te delen aan de slachtoffers. We hadden snel door dat dat niet voldoende was. Er was veel meer nodig dan enkel ontbijt. Charlotte vond een grotere locatie bij Atlas, de school in Jupille waar we nu zitten. Charlotte, haar collega’s Carole, Sébastien, Gaultier en heel wat andere chefs zijn nu elke dag aan het koken. Het initiatief hebben we Côté Solidarité genoemd”, legt Nathalie uit. Via donaties kunnen er elke dag zo’n achtduizend warme maaltijden bereid worden.

In de Luxemburgse school worden elke dag duizenden maaltijden bereid, maar die school is na het weekend niet meer beschikbaar.

In de Luxemburgse school worden elke dag duizenden maaltijden bereid, maar die school is na het weekend niet meer beschikbaar. © rr

14 ton vlees

“We hebben zelfs al een dag gehad dat we 14.000 maaltijden maakten”, gaat Nathalie verder. Via haar eigen contacten in de vlees- en pluimveeindustrie zorgde zij zelf voor 14 ton vlees. Maar het schooljaar zit eraan te komen en komende maandag starten op de school de inschrijvingen. “En dus moeten we hier weg. We hebben hulp gevraagd bij het Rode Kruis voor een nieuwe locatie, maar zij kunnen moeilijk helpen.”

Ook het leger kan niet inspringen, want zij hebben niet voldoende capaciteit en mankracht.” De burgemeester van Luik lijkt wel te kunnen helpen in de zoektocht naar een nieuwe locatie. “Maar nog niets is zeker. We zijn met zo’n 150 man elke dag in de weer om de slachtoffers te helpen. We betreuren dat we al drie weken vruchteloos op zoek zijn naar een nieuwe locatie”, zucht ze. “Als we voor het weekend geen zekerheid hebben, zullen een achtduizendtal mensen het weekend moeten doorbrengen zonder ontbijt of warm eten.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio