Geels Gebroekt verwelkomt eerste ooievaarsjong sinds 1880

Geel -

In natuurreservaat De Zegge in Geel is een ooievaarsjong geboren en dat is een primeur. De conservator van De Zegge plaatste in 2020 ooievaarspalen en is erg blij dat er meteen een broedend koppel zich nestelde. Een mooi verhaal, maar wel eentje met ups and downs. Eén jong overleed, een ander vliegt binnenkort met een adoptiemama naar het zuiden.

Bieke Lathouwers

Conservator Bert Veris is supertrots met het geslaagde broedverhaal. Een wild koppel ooievaars dat zich settelt in De Zegge, het was een droom die werkelijkheid werd. Ook al is de natuur hard en grillig.

 

 ©  Zoo Antwerpen

“Het verhaal begon eigenlijk in 2020”, reconstrueert Veris. “Ik merkte dat er ooievaars over De Zegge vlogen en dat de dieren geregeld een tussenstop hielden in de weides hier in de buurt. Mooi, maar het zou toch nog mooier zijn als we de dieren in ons reservaat een stekje konden geven, dacht ik toen. In februari 2020 hebben we aan de rand van De Zegge vijf ooievaarspalen geplaatst. Stilletjes hoopte ik dat er zich binnen de drie jaar een koppeltje zou nestelen.”

De terugkeer van de ooievaars in dit veenlandschap wordt nochtans laag ingeschat. Tot nu toe vliegen de vogels tijdens hun trek over het reservaat om zich in Nederland te nestelen. Toch duurt het niet lang voor er een eerste ooievaar plaatsneemt in een van de nesten: welgeteld twee weken. “Wow, da’s ne straffe”, lachen Bert Veris en zijn collega’s.

Bert Veris, curator in natuurreservaat De Zegge in Geel. 

Bert Veris, curator in natuurreservaat De Zegge in Geel. ©  ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Dit voorjaar is het helemaal prijs. “Een jong koppel blijft een tijdje boven onze hoofden cirkelen. Jonge koppeltjes twijfelen altijd wat langer om een nestplaats uit te kiezen, maar uiteindelijk nestelen ze zich op één van onze vijf palen en zorgen ze voor kuikentjes. De eerste keer sinds 1880 dat er in het Geels Gebroekt nog eens een ooievaar werd geboren.”

Twaalf exemplaren

De terugkeer van de ooievaars is een goed teken voor de biodiversiteit. Buiten het koppel foerageren er nog twaalf jonge vogels in het omliggende landbouwgebied waar ze vooral insecten, regenwormen, muizen, mollen en ratten verorberen. De ouders van de kuikens zijn nog onbekende, jonge dieren zonder ring.

Dit wilde ooievaarskoppel zorgt voor het eerst in meer dan honderd jaar voor een ooievaarsjong in het Geels Gebroekt.

Dit wilde ooievaarskoppel zorgt voor het eerst in meer dan honderd jaar voor een ooievaarsjong in het Geels Gebroekt. ©  ZOO Antwerpen

Wol pikken

Ook de buren van De Zegge zien de ooievaars op hun domein passeren. Buurtbewoner Charel Cuyvers vertelt: “Ik zie de ooievaars geregeld overvliegen en samen met mijn kleinzoon geniet ik er enorm van. Op een dag landt er een ooievaar op ons erf, vlak bij de schapen. Hij pikt naar eentje en trekt zo met zijn snavel een grote pluk wol uit de vacht. Hij vliegt daarmee rechtstreeks naar zijn nest en dat doet hij verschillende keren. En het schaap? Dat graast rustig verder.”

De Zegge-medewerker Pieter legt het jong opnieuw in zijn nest nadat het geringd en opgemeten werd. 

De Zegge-medewerker Pieter legt het jong opnieuw in zijn nest nadat het geringd en opgemeten werd. ©  ZOO Antwerpen

De medewerkers van De Zegge vermoeden dat er twee ooievaarskuikens gekipt zijn, omdat ze op twee plaatsen zien voederen. “Tot er in het voorjaar een storm over Geel raast. Daarna merkten we geen tweede kuiken meer op. Vermoedelijk kwam er toen eentje om, maar er bleef gevoederd worden. Dus was er zeker nog eentje over.”

Adoptie

Dat jong wordt geringd, maar wordt verder met rust gelaten. Wilde dieren vragen niets liever. Eind goed, al goed. Of toch niet? Begin juli overstroomt de regio rond De Zegge. “Drie weken geleden belt een buurtbewoner omdat hij een dode ooievaar heeft gevonden in een vijver hier vlakbij. Het blijkt om de mama van het jong te gaan”, vertelt Bert Veris. “Waarschijnlijk raakte ze vergiftigd door vervuild water dat over de weides was gestroomd. Op dat moment ziet het er niet goed uit voor het jong. Tot we niet veel later foto’s krijgen van een vrijwilliger die merkt dat er toch nog een ooievaar het kuiken voedert.”

Dit keer gaat het om een geringd exemplaar. Dus niet de vader van het jong. Blijkbaar heeft een ander vrouwtje het jong meteen geadopteerd. “We wisten niet dat ooievaars dat deden, maar we zijn er wel heel blij mee. Het jong wordt nog steeds goed verzorgd en is vandaag zelfs de eerste keer uit het nest gekomen. Het zal nu snel leren vliegen, zodat het mee kan naar het zuiden. De trek is al begonnen, dus binnenkort zijn ze weg. Omdat ooievaars eerst nesttrouw en dan broedtrouw zijn, hopen we hen volgend voorjaar opnieuw te verwelkomen.”

Kolonie

De medewerkers van De Zegge duimen om dan meerdere geslachtsrijpe en amoureuze koppels te tellen, die dan jaarlijks dezelfde tocht terug naar hun broedgebied maken. De kuikens die hier geboren worden, keren na 2 tot 3 jaar terug om in de nabijheid van hun geboortenest zelf jongen voort te brengen. Zo groeit een ooievaarskolonie stelselmatig aan.

MEER OVER Zoo Antwerpen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio