Een delegatie van actiecomité Den Aard - Red Ons Groen met centraal Raymond Groenen en raadsman Pascal Mallien en tweede van links Annemie Reijmen.  

Een delegatie van actiecomité Den Aard - Red Ons Groen met centraal Raymond Groenen en raadsman Pascal Mallien en tweede van links Annemie Reijmen.  © JAA

Den Aard zet zich schrap na zoveelste verkavelingsaanvraag: “Van dit bos zal niks meer overschieten”

Schilde -

Steynhoeve, wellicht de meest stille buurt van Schilde, staat op stelten. Aanleiding is een zoveelste poging van Nederlander Ries Oostlander om aan Den Aard een bos te verkavelen in een woonpark met minstens 34 eengezinswoningen. “Deze waardevolle en ons erg dierbare groene long dreigt volledig versnipperd te geraken”, aldus Raymond Groenen, woordvoerder van actiecomité Den Aard - Red Ons Groen.

Jan Auman

Ries Oostlander, die tot voor kort zelf in het rustige dreefje Den Aard woonde, koestert al sinds 1995 de ambitie om het bos, dat hij destijds samen met een oude villa aankocht, te verkavelen. Dat kan in theorie want het bos heeft de status van woonpark.

Ruim vier jaar geleden ving hij bot met een eerste ontwerp voor een ‘gated community’. Begin 2020 stelde de bouwondernemer een nieuw ontwerp voor. Omdat Oostlander intussen nog flink wat grond had bijgekocht, kon de architecte 34 geplande woningen ‘mooier’ inpassen op het terrein van 6,2 hectare.

Er zal volgens de projectontwikkelaar zo heel wat openbaar groen gespaard blijven. De bijna-energie-neutrale woningen zullen slechts een vijfde van het hele gebied in beslag nemen. Rond elk huis wordt maximaal 10% van de ruimte als gazon aangelegd en er zijn ook een bosstrook en gemeenschappelijke groene ruimte van zevenduizend vierkante meter voorzien.

Het verzet in de wijk Steynhoeve blijft groot.

Het verzet in de wijk Steynhoeve blijft groot. © JAA

“Maar die plannen zijn helemaal niet beter voor onze buurt en Schilde”, stelt buurvrouw Annemie Reijmen onthutst vast. “Van dit bos vol reeën, roofvogels en andere waardevolle fauna en flora zal niks overblijven. Op sluwe wijze heeft de eigenaar trouwens enkele kapvergunningen weten te bemachtigen waardoor heel wat bomen intussen nu al verdwenen zijn. Dat gebeurde zogenaamd om de letterzetter, die schadelijke kever, te bestrijden. Maar de driehoekige vorm van de zone waar de fijnsparren werden gekapt, verraadt hoe de huizen zullen worden ingeplant en straten aangelegd.”

Administratieve ‘list’

Aan bouwen zijn Oostlander en zijn immopartners, die het project twee jaar terug ook al eens kwamen voorstellen aan potentiële kopers in Werf 44, nog altijd niet toe. Vorig jaar werd weliswaar een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend, maar tot een beslissing van het schepencollege kwam het niet.

“Dat komt omdat de plannen door de heer Oostlander nog maar eens lichtjes werden aangepast. Het gaat om verwaarloosbare zaken zoals de wijze van huisvuilophaling. Eigenlijk is dit gewoon een list om in volle vakantietijd een nieuw openbaar onderzoek uit te lokken”, vermoedt advocaat Pascal Mallien, medestichter van de vzw Greenplease en raadsman van actiecomité Den Aard - Red Ons Groen.

“De kern van de zaak blijft dat hier 26.208 vierkante meter of zowat de helft van het huidige bos verdwijnt. Een degelijk plan voor heraanplanting ontbreekt. Wat overblijft aan groen, zijn losse vlekjes die niet met elkaar verbonden zijn en dus weinig natuurwaarde hebben. Aan de in- en uitgangen van de nieuwe wijk zal verkeershinder ontstaan omdat alle brievenbussen en sorteerstraatjes daar voorzien zijn.”

Linnen tasjes

Raymond Groenen en Annemie Reijmen verdelen de linnen tasjes voor inzameling van de bezwaarschriften

Raymond Groenen en Annemie Reijmen verdelen de linnen tasjes voor inzameling van de bezwaarschriften © JAA

In Den Aard, Catersdreef, Schutbocht en andere idyllische dreefjes rond de geplande nieuwe woonwijk, willen de bewoners zich niet laten verrassen. “Met Buurtcomité Den Aard – Red Ons Groen hadden we in het kader van de eerste procedure al driehonderd bezwaren ingezameld. We willen nu opnieuw een sterk signaal geven anders zal de gemeente er misschien van uitgaan dat we met de licht aangepaste plannen wel akkoord gaan, wat hoegenaamd niet het geval is”, zegt Raymond Groenen beslist.

Hij verdeelde de voorbije weken mooie linnen tasjes met het logo van het actiecomité. Daarin kunnen medestanders op stijlvolle wijze hun bezwaren posten. Dat bespaart heel wat geloop want de riante villa’s staat hier allemaal op indrukwekkend grote percelen. “De mensen kunnen onze tasjes gevuld met tegenargumenten aan hun poort hangen. Wij halen die dan wel terug op en leveren ze tijdig in bij de gemeente”, licht Groenen de service toe.

Alweer nieuw verkavelingsplan voor slechts twintig woningenHet openbaar onderzoek voor woonpark Den Aard met 36 loten loopt tot 13 augustus. Dit najaar zal het schepencollege wellicht wel uitspraak doen over de nieuwe verkaveling. Intussen is verrassend alweer een nieuw verkavelingsplan opgedoken met slechts twintig woningen.

“We rekenen op het gezond verstand van het gemeentebestuur en op dat van de bestendige deputatie, in het geval het schepencollege de vergunning weigert en de eigenaar beroep aantekent. Deze plannen zijn helemaal niet in de geest van waar de provincie met de woonparken in de groene rand naartoe wil”, weet advocaat Pascal Mallien.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Marian Van Alphen (Open Vld) laat weten dat het lokaal bestuur in Schilde al decennia bewust geen nieuwe verkavelingen mee toestaat wanneer daar nieuwe wegen voor nodig zijn. Ze onthoudt zich voorlopig van commentaar over Woonpark Den Aard tot de procedure zijn verloop gekend heeft.

Meerdere paarden

Gevraagd naar een reactie op de niet afnemende weerstand tegen zijn verkavelingsplannen, komt eigenaar Ries Oostlander verrassend uit de hoek. “Ik heb alweer een nieuwe aanvraag ingediend; dit keer voor slechts twintig woningen, mooi ingepast in het groen met niet al te grote percelen want dat wil de huidige generatie niet”, aldus Oostlander.

Navraag bij de gemeente leert dat de aanvraag voor deze ontdubbelde verkaveling met twee keer tien woningen langs Den Aard en Catersdreef inderdaad net binnen is. Ries Oostlander en zakenpartners lijken dus op meerdere paarden te wedden want de aanvraag voor de 34 loten werd alleszins niet ingetrokken. Volgens hen is dit nieuwe ontwerp voor twintig woningen volledig in regel met het nieuwe ruimtelijk plan woonparken. 
Een overzichtsbeeld van de ‘oude’ verkaveling met 34 woningen. Volgens de indieners met veel groen tussen de huizen.

Een overzichtsbeeld van de ‘oude’ verkaveling met 34 woningen. Volgens de indieners met veel groen tussen de huizen. © Eva Koch Architect

(jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio