David Hermans en Sven Grieten op het betwiste terrein in Ravels-Eel. 

David Hermans en Sven Grieten op het betwiste terrein in Ravels-Eel. ©  Bert De Deken

Einde illegaal BMX-parcours Blaaskantje in zicht: “Nog één keer knallen”

Ravels -

De BMX-acrobaten van de vzw Trails organiseren op zondag 22 augustus een open evenement op hun illegale parcours Blaaskantje in Ravels-Eel. “Een verhuizing zien we niet zitten. Het is alles of niks, wellicht niks”, zeggen Sven Grieten (33) en David Hermans (29). “Maar we willen sowieso op een mooie manier afscheid nemen van ons klein paradijs.”

Ivo Meulemans

LEES OOK. BMX-ers hebben nog 45 dagen om parcours af te breken

De toekomst voor de freestyle BMX’ers ziet er somber uit. Leden van de vzw Trails kochten rond Pasen 2018 een perceel met loofbomen in de Wildertstraat in Ravels-Eel. Voorzitter Sven Grieten uit Wortel (Hoogstraten), David Hermans uit Ravels-Eel, Toon Jacobs uit Retie, Greg Van Tulder uit Grobbendonk, Maverick Ceyssens uit Balen en Mattias Somers uit Wesmalle investeerden in totaal al 20.000 euro in het parcours, lieten duizend kubieke meter speciaal zand aanvoeren, bouwden een piste met tien jumps en presteerden meer dan 1.300 werkuren.

David Hermans toont een trucje op Blaaskantje. 

David Hermans toont een trucje op Blaaskantje. ©  RR

In plaats van een definitieve stek voor hun sport kregen de BMX’ers inspecteurs van Natuur en Bos op hun dak. Zij stelden vast dat het parcours illegaal was gebouwd in bosgebied. Als de piste en startconstructie van 6,5 meter hoog niet voor 1 januari 2021 waren verwijderd, zou de vzw een dwangsom van 50 euro tot 100 euro moeten betalen. Maar zover kwam het niet. De gemeente stelde de club voor om te verhuizen naar een bos tussen de legerhallen op Weelde Depot. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) wordt nog dit jaar goedgekeurd.

“Eerlijk? Een herlocatie zien wij niet zitten. Als we niet op de huidige locatie kunnen blijven, dan gaat de stekker eruit. We hebben een fout gemaakt en zijn bereid een som geld te betalen”, zeggen Sven en David. “In heel België kun je de mensen op twee handen tellen die zo een technisch parcours kunnen bouwen.”

Olympische discipline

“Als we weer van nul moeten beginnen, dan zijn we over vijftien jaar misschien klaar. De motivatie en energie daarvoor ontbreken”, zegt Sven. “Ons werk op de huidige locatie was nog niet af. Freestyle BMX was voor het eerst een discipline op de Olympische Spelen. Naast onze huidige track wilden we ook een piste voor beginners en een professioneel parcours aanleggen. De gemeente zou trots moeten zijn. Waarom zet ze niet alles op alles voor een wijziging van bosgebied naar recreatiegebied? We voelen ons in de steek gelaten.”

Sven Grieten aan het werk op Blaaskantje in Ravels-Eel. 

Sven Grieten aan het werk op Blaaskantje in Ravels-Eel. ©  Bert De Deken

Groot hart voor sport

Het gemeentebestuur betreurt dat het de zwarte piet krijgt doorgeschoven. “Niet buren, niet de gemeente, maar Natuur en Bos is opgetreden en heeft een proces-verbaal opgesteld. De BMX’ers zijn brave jongens en hebben een groot hart voor hun sport, maar voor een herbestemming zou Natuur en Bos nooit toestemming geven”, zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V). “En wat met andere verenigingen en bedrijven die zonevreemd zijn? Wat in de Wildertstraat is gebeurd, kan simpelweg niet.”

“Zodra de club in de problemen zat, hebben we hen gecontacteerd. Een vereniging brengt mensen bij elkaar en we werken graag mee aan een oplossing. Daarom bieden we de vzw Trails een nieuwe locatie aan op Weelde Depot”, vervolgt Luyten. “De bal ligt in hun kamp. Als ze mee in dat verhaal stappen, zijn we bereid hen logistiek te steunen.”

Burgemeester Walter Luyten 

Burgemeester Walter Luyten ©  EMA

De vzw werkt aan een open evenement op zondag 22 augustus. “Iedereen is dan welkom voor een drankje. Hoeveel freestyle BMX’ers we precies mogen verwachten, weten we niet. Enkele buitenlanders hebben al toegezegd. En ook wij als bestuursleden tonen onze kunstjes. We willen alles coronaproof laten verlopen”, vertelt Sven. “Momenteel leven we ons uit in Frankrijk op prachtige parcoursen. Het is frustrerend om te zien dat dat hier wel allemaal kan.”

“We hopen nog een laatste keer druk op de ketel te zetten. We hebben niks meer te verliezen. Het is onze eerste en wellicht laatste Jam (open evenement, red.). We willen later met een positief gevoel terugdenken aan dit wonderbaarlijke avontuur”, zeggen David en Sven. “Komt er geen oplossing voor ons Blaaskantje, dan gaan we over enkele maanden met pijn in het hart alles afbreken en het terrein in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Jammer. We hebben zelfs vernomen dat Natuur en Bos niet tegen een regularisatie is.”

 

 ©  Bert De Deken

“Dat klinkt niet logisch. Verder doe ik daar geen uitspraken over”, zegt een woordvoerder van Natuur en Bos. In maart liet Natuur en Bos weten de dwangsom niet op te eisen zolang er gewerkt wordt aan een oplossing. “Onze inspecteurs volgen de situatie op de voet. We gaan nu niet dwarsliggen en geloven in het voorstel van de gemeente.”

Blaaskantje op Instagram

Illegaal Blaaskantje

 

 ©  Bert De Deken

Het parcours in Ravels-Eel heet Blaaskantje. “Het is de samenvoeging van de Blazers, de naam van onze kliek in WhatsApp, en Maaskantje, een dorp uit de Nederlandse actiekomedie New Kids Turbo”, zegt David.

• lengte: 450 meter

• bochten: 5

• jumps : 10 (die elk bestaan uit twee delen)

• zand: 1.000 kubieke meter

• hoogste jump: 2,20 meter

• hoogterecord: 4 meter (op grote evenementen zweeft de fiets tot 8 meter in de lucht)

• interventies ambulance: 0

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio