Van deze school in Trooz staan alleen de muren nog overeind. 

Van deze school in Trooz staan alleen de muren nog overeind. © RR

De kerk in Trooz fungeert als centraal verdeelpunt.

De kerk in Trooz fungeert als centraal verdeelpunt. © RR

1 / 2
thumbnail: Van deze school in Trooz staan alleen de muren nog overeind. 
thumbnail: De kerk in Trooz fungeert als centraal verdeelpunt.

“Van schoolborden tot pennenzakken, alles kunnen de Waalse schoolkinderen nu gebruiken”

Sint-Job, Ekeren -

Go! Basisschool De Brug opent op maandag 16 augustus voor één dag de deuren, want dan zamelt ze schoolgerief in voor de slachtoffers van de watersnood in Wallonië. Die spullen worden woensdag ter plaatse gebracht door Daniel Van Themsche uit Ekeren. “Sommige scholen kunnen opnieuw openen, maar staan volledig leeg.”

1 september nadert, en voor de scholen in de regio Verviers-Luik wordt het geen gewone eerste schooldag. In de buurt van Trooz zijn er drie scholen erg getroffen, in de regio Verviers-Luik gaat het om een twintigtal scholen. “Van sommige scholen staan alleen de muren nog overeind. De lessenaars zijn rot en dus zijn we daar dringend naar op zoek. Ook schoolborden en ander schoolgerief zijn heel erg welkom”, benadrukt Daniel Van Themsche.

Boekentassen, brooddozen, drinkbussen, pennenzakken, potloden, schrijfgerief en schriften zijn ook broodnodig in Wallonië. Wie wil helpen kan dergelijke spullen maandag tussen 9 en 17u binnenbrengen bij juf Stefanie. “De tafels en dozen staan klaar in de klas. Ik heb al heel wat positieve reacties gekregen”, vertelt ze. “Er is al veel noodhulp gestuurd naar Wallonië, maar de kinderen daar mogen niet vergeten worden. Voor onze kinderen wordt het op deze manier ook tastbaar gemaakt.”

Juf Stefanie nam contact op met Daniel Van Themsche die al vier keer ter plaatse is geweest. “Zo weten we zeker dat het ingezamelde materiaal ook terecht komt”, meent de juf. Daniel Van Themsche: “Je mag niet vergeten dat de mensen er niets meer hebben, er zijn geen winkels open en ze kunnen zich ook niet verplaatsen. Sommige gezinnen zullen er financieel nooit meer bovenop komen.”

Daniel Van Themsche (Links) met lokale helper en schenker van waterkokers en microgolfovens.

Daniel Van Themsche (Links) met lokale helper en schenker van waterkokers en microgolfovens. © RR

Van Themsche is agogisch stafmedewerker bij Het Vlaamse Kruis en coördineert vrijwilligers ter plaatse. Zij helpen er poetsen. Daarnaast is Van Themsche ook actief bij serviceclub Lions Minerva. “Zo hebben we ondertussen al zo’n 80 stuks witgoed bezorgd, enkele meubelen, 3 ton kledij, 1,5 ton voeding en dranken en ongeveer 3,5 ton aan huishoudgerief, kleine keukentoestellen, hygiëne-, poetsproducten en -gerief.”

Op woensdag 18 augustus trekt hij al voor de vijfde keer naar Trooz, in de provincie Luik. Naast de schoolspullen zal zijn aanhangwagen geladen zijn met 50 microgolfovens en 27 waterkokers die werden geschonken door een lokale handelaar. Een volgende stap zijn meubelen. “Dat is voor binnen een maand. De woningen die nog recht staan, zijn nog niet droog genoeg om er al elektriciteit binnen te leggen. Daarvoor zijn we een team van techniekers aan het samenstellen.”

Van Themsche is erg aangedaan door de ravage na de overstromingen. “Het is pas bij mijn vierde rit dat de werkelijke omvang van de ramp tot mij is doorgedrongen. De bewoners hebben werkelijk gevreesd voor hun leven, ze zijn getraumatiseerd. De kolkende rivier heeft alles meegesleurd. Bij elke grijze wolk die overtrekt, slaat de schrik hen om het hart. Er wordt nu met man en macht gewerkt om de scholen opnieuw open te krijgen. Hoe sneller de kinderen terug naar school kunnen en zo toch een ietwat normaler leven kunnen oppakken, des te beter.”

Schoolspullen zijn welkom op maandag 16 augustus, tussen 9 en 17u, in Go! Basisschool De Brug, Brugstraat 83, Sint-Job.

 (ella)

School in Trooz voor de ramp.

School in Trooz voor de ramp. © RR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio