Luc Vanwalleghem viert in het najaar 40 jaar DJ LDD 

Luc Vanwalleghem viert in het najaar 40 jaar DJ LDD © AF

BLIJVEN PLAKKEN. Dj LDD: “Simple Minds aankondigen was mijn ultieme droom”

Dessel -

Het uitgaansleven in Dessel is de voorbije decennia flink veranderd, maar toch bleef er één gegeven constant, namelijk de aanwezigheid van DJ LDD op fuiven, feestjes en Graspop.

Annelies Frederickx

“Exact veertig jaar geleden zette ik mijn eerste stappen in de deejaywereld en er is in die lange tijd inderdaad veel veranderd”, begint Luc Vanwalleghem zijn trip down memory lane. “In 1980 nam ik in JC De Spin deel aan een deejaywedstrijd. Ik was vijftien of zestien jaar en verging van de zenuwen. Het kostte mij heel veel moeite om de naald op de plaat te zetten, maar ik werd toch tweede. Niet veel later ging ik aan de slag in De Bierkelder in Balen, waar ik gedurende een jaar veel ervaring kon opdoen. Dat was de start van een lange carrière, want in het najaar komt er een groot feest om 40 jaar LDD te vieren.”

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Luc Vanwalleghem achter de draaitafel

Luc Vanwalleghem achter de draaitafel © DJ LDD

“In de jaren ’80 was ik ook actief bij Radio Rainbow. Lokale radio’s waren in die tijd illegaal en dus zond iedereen uit onder een schuilnaam. Ik kreeg een voorstel om als Luc De Groot uit te zenden, maar omdat de Nederlander Joost Den Draaijer mijn favoriete radiopersoonlijkheid was, koos ik voor Luc Den Draaier. Voor een radiopresentator was dit een leuke naam, maar niet voor een deejay op fuiven en daarom werd Luc Den Draaier al snel afgekort tot LDD.”

Luc Vanwalleghem als sfeermaker

Luc Vanwalleghem als sfeermaker © DJ LDD

“Mijn mooiste herinneringen bewaar ik aan de jaren ’90. De muziek was dansbaar en vrolijk en tentfuiven waren immens populair. Het was geen uitzondering, dat 4 tot 5.000 feestgangers zich uitleefden in een tent. Het concept was zo populair, dat er op hetzelfde moment tentfuiven doorgingen in Mol, Dessel en Retie. De concurrentiestrijd was groot en daarom haalden organisatoren deejays van discotheken in huis, zoals bijvoorbeeld Regi. Rond de eeuwwisseling liep het helaas mis met de tentfuiven, onder meer door de verstrengde reglementering en de hoge boetes. Van de twintig grote fuiven uit die tijd, schieten er nog zowat vijf over, zoals bijvoorbeeld de Fruitfuif.”

“Het uitgaansleven is de voorbije veertig jaar dus flink veranderd, maar Graspop bleef wel overeind. Via de Scharnier in Witgoor kreeg ik vijfendertig jaar geleden de vraag om het festival te presenteren. Guy Mortier, de vaste presentator op Werchter, was als een god voor mij en dus wilde ik dat ook wel eens proberen. In de eerste tien jaar was Graspop een rock- en popfestival. Toen kwam mijn ultieme droom uit, want ik mocht Simple Minds aankondigen op het podium. Graspop heeft ondertussen een gedaantewisseling ondergaan, maar ik ben mee verhuisd naar metal.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

www.djldd.be

MEER OVER Blijven Plakken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio