©  BELGA

Ann Wauters na uitspraken Demarez: “Als je in een vrouwensport te mannelijk bent, word je daarop afgerekend”

De uitspraken van VRT-sportjournalist Eddy Demarez afgelopen weekend hebben er bij de Belgian Cats zwaar ingehakt. Dat zegt ook kapitein Ann Wauters (40), die maandagmorgen te gast was in De Ochtend op Radio 1. “Nu zit alles te vers in het hoofd, maar daarna zijn wij er ook voorstander van om een open gesprek aan te gaan”, zegt het afscheidnemende boegbeeld van de Cats.

Sam VarewyckBron: Radio 1

LEES OOK: Uitspraken Eddy Demarez tonen dat er bij sportredactie VRT nog werk aan de winkel is: “Toch is verontwaardiging van sommigen een tikje hypocriet”

Demarez deed zaterdagmiddag uitspraken over de geaardheid van de speelsters van de Belgian Cats en maakte daarbij ook denigrerende opmerkingen over het uiterlijk van enkele van hen. Dat gebeurde vlak na een uitzending van de thuiskomst van onder meer de Cats en de Red Lions, waarbij Demarez commentaar gaf. De Sporza-journalist besefte niet dat zijn microfoon nog aanstond. Het kwaad was toen natuurlijk al geschied.

“Die uitspraken zijn heel hard aangekomen”, zegt Ann Wauters daarover op Radio 1. “We zijn ervan aangedaan, het was heel kwetsend. Dit was niet de thuiskomst die we verwacht hadden. De persoon die die uitspraken deed, heeft daar natuurlijk ook spijt van. Die excuses moesten er komen, maar die woorden blijven veel langer hangen. Er was enorm veel verontwaardiging in de groep.”

Gesprek aangaan

De Cats gaven zondag aan dat ze niet in gesprek willen gaan met Demarez, maar Wauters nuanceert dat. “Op dit moment kunnen we dat even niet aan. Als zoiets gebeurt, moet daar ook wat tijd over gaan. Nu zit alles te vers in het hoofd, maar daarna zijn wij er ook voorstander van om een open gesprek te gaan. We willen ook blijven strijden om nog meer vrouwensporten in de kijker te krijgen, dan zou het gek zijn als we niet openstaan voor zo’n gesprekken.”

Ann Wauters werd zaterdag op de luchthaven herenigd met haar drie kinderen. 

Ann Wauters werd zaterdag op de luchthaven herenigd met haar drie kinderen. ©  BELGA

LEES OOK: Belgian Cats vragen ontslag van Demarez en overwegen juridische stappen na kwetsende uitspraken

“Er moet ook een mentaliteitsverandering komen”, gaat Wauters verder. “Als we horen zeggen dat het misschien geen alleenstaand voorval is, dat enkele mensen misschien denken ‘oef, gelukkig stond die microfoon ook niet bij mij open’... dat is de grote verandering die we moeten proberen maken en waar we ook aan moeten bijdragen. Want zo’n praat hoort nergens thuis. Ook niet op café, zoals ik hier en daar lees.”

Naïef

Wauters is al jarenlang getrouwd met Lot Wielfaert en heeft met haar drie kinderen. Homofobe uitspraken zijn haar dus niet vreemd. “Ik denk dat we daar al een beschermlaag voor hebben gecreëerd. Mij persoonlijk raakt dat niet zo hard meer, dat komt misschien ook door ervaring en het ouder worden. Ik kan me inbeelden dat jongeren het daar moeilijker mee hebben”, legt Wauters uit. “Maar als die opmerkingen over fysieke kenmerken gaan, dat gaat er gewoon volledig over. Als je in een vrouwensport te mannelijk bent, word je erop afgerekend. We moeten precies altijd passen in één beeld, en dat is gewoon fout.

“Misschien is het ook wat naïef van ons om te denken dat we al voorbij dat hokjesdenken waren. Ik wil het ook niet allemaal veralgemenen, ik denk dat veel mensen daar al overheen kunnen kijken. Maar er is nog werk aan de winkel”, stelt Wauters. “Als vrouw van 1,95 meter kan ik ook spreken als iemand die niet past in het algemeen beeld dat de maatschappij ons oplegt. Als je dan van die opmerkingen krijgt, die toch ook wel heel seksistisch zijn… dat laat ook schade achter. Het moet aangekaart worden, en ik denk dat we daarin echt wel op een kantelmoment staan. De komende jaren geloof ik in de toekomst van de vrouwensport, daar zit nog zoveel marge in. Op sportredacties mag en moet er misschien ook wel een verandering komen, zo’n pijnlijk voorval kan dan constructief zijn.”

LEES OOK: “Een probleem van generaties”: twee GvA-journalisten over uitspraken Sporza-journalist Eddy Demarez